Miért jobb a LED fényszóró?

Ma már széles körben ismert tény, hogy a LED fényszórók használata számos előnnyel jár minden egyéb, hagyományos fényforrásnál az autósok számára. A felismerés gyorsan terjed, de azért érdemes utánanézni tényeknek.

A LED fényforrások előnyei

Röviden a LED fényforrások jobb hatásfokkal működnek, költségtakarékosabbak, hosszabb élettartalmuk miatt is alacsonyabb a fajlagos ráfordítással lehet üzemeltetni őket. Az előnyei között kiemelkedő fontosságú, hogy a többi fényforrással szemben 50-150 fokos szögben irányítható fényt hoz létre, a többi fényforrás szórt fényével szemben. Hengeres felületre ültetve a fénynyaláb szöge akár 180 fok is lehet. Így a fénynyaláb pontosan oda irányítható, ahol szükség van rá és a fényenergiából a legkevesebb pocsékolódik el, kerül olyan helyre, ahol nincs funkciója. Az autó esetében ez azt jelenti, hogy a LED fényszóró jobban, olcsóbban, természetes fényt vet pont oda, ahová kell.

Hatalmas energiamegtakarítást tesz lehetővé

A LED fényforrások az autók fényszórói esetében is igen jelentős, akár 90 százalékos energiamegtakarítást tesznek lehetővé a hagyományos égőkkel szemben. Ez arra vezethető vissza, hogy – míg a hagyományos izzók egy fémszál felmelegedésével hozzák létre a fényt, ami nagy mennyiségű hóenergia felszabadulásával és elpocsékolásával jár együtt – addig a LED esetében elektronok szabadulnak fel, így egyáltalán nincs hőveszteség. A hagyományos izzók az energia nagy részét hőtermelésre vesztegetik el, az energiafelhasználási mutatójuk 8-14Im/W, míg a LED esetében ez 50-80 Im/W sőt van 100Im/W hatékonyságú is. A hagyományos izzók megközelítőleg 1000 üzemórát bírnak, a halogén izzók 3-5 ezret, a kompakt fénycső 8-12 ezret, a LED pedig 30-100 ezret. Tehát megéri cserélni, a Kovács Autónál megvásárolhatja a Led izzókat és szegedi autószervizünkben az autóvillamossági szerelőnk kicseréli autójában a fényszóró izzókat.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat