Mik a difi hibájának jelei? Szervizbe kell vinnem az autót?

Mi nevezünk difinek? Miért szükséges? Mit érdemes tudni róla? Hogyan működik? Mi a teendő a meghibásodása esetén? Amennyiben a difihiba jeleit tapasztaljuk, mindenképpen szervizbe kell vinni az autót? Igyekszünk megválaszolni a difivel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.

Mit kell tudni a difiről, vagyis a differenciálműről?

A többnyire rövidítve csak difinek nevezett alkatrész teljes neve differenciálmű, mely egy bonyolultnak tűnő, ám egyszerű szerkezet. Ez a nélkülözhetetlen alkatrész nevéből adódóan a különbség kiegyenlítésére szolgál. Miért szükséges? Mert kanyarodáskor a külső íven futó keréknek nagyobb, a belső íven futó keréknek pedig kisebb utat kell megtennie. Tehát különböző fordulatszámmal kell forogniuk. Amennyiben nem kerül sor kiegyenlítésre, az egyik hajtott oldal meg fog csúszni vagy jó tapadás esetén a rendkívüli igénybevétel eltöri a tengelyt. Szóval a differenciálmű feladata biztosítani, hogy a különböző íveken a kerekek gördülése csúszásmentes legyen. Ez a kiegyenlítőmű egy fogaskerekes mechanikai szerkezet, mely a nyomatékot a két féltengelyre egyenlő nagyságban osztja fel a fordulatszámtól függetlenül. Tehát a differenciálmű teszi lehetővé az autó kanyarodását úgy, hogy a belső és a külső íven gördülő kerekek eltérő úthosszakat tesznek meg.

Milyen jelekből lehet a differenciálmű meghibásodására következtetni?

Miből áll a difi, vagyis a differenciálmű? Kúpkerékből, tányérkerékből, bolygóházból, bolygótengelyből, bolygókerekekből és féltengely-fogaskerekekből. Ezek az alkatrészek idővel a nagy igénybevétel miatt elhasználódnak és a differenciálmű meghibásodását eredményezik. A difi meghibásodása rendkívül balesetveszélyes, szóval az első figyelmeztető jel észlelésekor érdemes szervizbe vinni az autót. Milyen jelekből lehet a differenciálmű meghibásodására következtetni? Többnyire a differenciálmű meghibásodására utal a zörgő, búgó hang a motorfék üzemben, mely erősebb húzatás esetén csendesebb. A meghibásodás oka lehet többek között a fogastengelyek elhasználódása, a bolygókerék nehezen forgása, a fogaskerekek és a féltengelyek beragadása, a nem megfelelő rés a fogaskerekek fogai között vagy a bolygókerék működési felületén lévő karcolások. A meghibásodott differenciálmű javítását érdemes szakemberre bízni, aki lelkiismeretesen megkeresi a hiba okát és szakszerűen elvégzi a szükséges javításokat. Például a hézagolást, a ház sérüléseinek javítását, illetve a tengelyek, a kúpkerekek, a tányérkerekek és a bolygókerekek cseréjét, beépítését, javítását és tisztítását.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat