Elment a fűtés az autóban, mi lehet a gond?

Nem fűt rendesen az autó? Sokaknál jelentkezhet ez a probléma, azonban számos oka lehet a meghibásodásnak. Összefoglaltuk, hogy milyen okai lehetnek az autófűtés gyakori meghibásodásának.

Hogyan működik az autófűtés rendszere?

Mielőtt kitérnénk a meghibásodás lehetséges okaira, nézzük meg, hogyan működik az autófűtés, vagyis hogyan melegszik fel az utastér. Gyakorlatilag a motor felesleges hője fűti az utasteret. A folyamat kulcseleme a hűtőfolyadék, amit az autó hűtőkörében a vízpumpa keringet. Ez a folyadék veszi fel a motorműködésből eredő felesleges hőt. A termosztát irányítja a folyamatot, hiszen amíg a motor hideg, zárva van, hogy elzárja a hűtőfolyadék útját és így felmelegedhessen a motor. Amint felmelegedett a motor, a termosztát kinyit, így a vízjáratokba kerülhet a hűtőfolyadék, amit az autó elejében található radiátor lehűt és visszaenged a motorhoz. Azonban van egy másik radiátor is az autóban, a műszerfalnál, ami egy fűtéscsappal van elkülönítve. Ha bekapcsoljuk a fűtést az autóban, ez a csap kinyílik és a műszerfal mellett található radiátort felmelegíti a felmelegített hűtőfolyadék, melynek hőjét a radiátor mögé szerelt ventilátor juttatja az utastérbe. Tehát a folyadék hőfokától melegszik fel a levegő, ami bekerül az utastérbe. A ventilátor szabályozható, így állítható be az utastér megfelelő hőmérséklete.

Mi lehet az autófűtés meghibásodásának oka?

Az autófűtés meghibásodását okozhatja a belevegősödés, vagyis a légtelenítés hiánya. Ebben az esetben minél hamarabb el kell végezni a légtelenítést, különben komolyabb probléma is jelentkezhet. A belevegősödésen kívül problémát okozhat a rossz termosztát, amit szükség esetén azonnal cseréltetni kell egy megbízható szervizben. Mindemellett az eltömődött radiátor is állhat az autófűtés meghibásodása mögött. Mi okozhatja az eltömődést? Például, ha elmarad a hűtőfolyadék cseréje vagy megtörténik a csere, ám rossz minőségű hűtőfolyadék kerül a rendszerbe. Ráadásul mindez nemcsak a radiátor eltömődését okozhatja, hanem egyéb alkatrészek meghibásodását is. Ebben az esetben nem elegendő a folyadék lecserélése, ki is kell tisztítani a hűtőrendszert. Az említett okok mellett a kiegyenlítő tartály kupakjának meghibásodása is okozhat problémát az autófűtés rendszerében, mivel a meghibásodása következtében a hűtőrendszerben lévő nyomás nem optimális. Mindemellett egész egyszerűen a ventilátor is meghibásodhat és így nincs, ami befújja a meleg levegőt az utastérbe. Bármi is áll az autófűtés meghibásodása mögött, mindenképpen célszerű minél hamarabb szervizbe vinni az autót.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat