Így lehelj életet a lemerült akkumulátorba

Nem indul az autó? Lemerült az akkumulátor? Mit lehet kezdeni a lemerült akksival? Semmi esetre sem szabad kétségbe esni, hiszen van néhány módszer, melyekkel érdemes próbálkozni. Összegyűjtöttük, milyen módokon lehet erőt lehelni a lemerült akkumulátorba. Továbbá arra is kitérünk, hogy mi a teendő, ha gyakran merül le az akksi.

Nem szabad erőltetni az indítózást

Mitől merülhet le az akkumulátor? Számos oka lehet, például a bekapcsolva hagyott fényszóró, rádió vagy belső világítás. Továbbá az akkumulátor nem megfelelő karbantartása és a hideg időjárás is állhat a lemerülés mögött. Mindemellett pedig a leggyakoribb okok közé sorolható a használat hiánya, vagyis ha hosszabb ideje nem volt beindítva az autó. Mielőtt eláruljuk, hogy milyen módokkal érdemes próbálkozni, fontos megemlíteni, hogyha nem indul a motor, akkor nem szabad erőltetni. Vagyis tíz másodpercnél tovább nem szabad erőltetni az indítózást, illetve két kísérlet között célszerű várni egy percet. Most pedig következzenek a lehetőségek. Az akkumulátor életre keltésének legbiztosabb módja a bikázás. Ehhez csupán egy másik autóra és egy bikakábelre lesz szükség. Első lépésként minkét autóban le kell kapcsolni a gyújtást és az elektromos berendezéseket. Majd, a két akkumulátor megfelelő pólusait kell összekötni, először a pozitívot a pozitívval, majd a negatívat a negatívval. Ezt követően be kell indítani a működő autót és várni egy-két percet. Így a járó motorú autóból töltünk áramot a lemerült akkumulátorba. Az egy-két perc leteltét követően már meg lehet próbálkozni a beindítással. Az elindulás után érdemes minél többet menni az autóval, hogy töltődhessen az akkumulátor.

A legjobb megoldás a töltés, bár időigényes folyamat

Amennyiben az akkumulátor lemerülésekor nincs a közelben bikakábel vagy egy segítőkész autós, akkor szóba jöhet a betolás. Azonban ez a mód csak a kézi váltós autóknál működhet. Elméletben az is segíthet, ha meleg helyre kerül az akkumulátor. Természetesen ez nem minden esetben kivitelezhető, hiszen nem minden modell esetében egyszerű a kiszerelés. Ráadásul ez a módszer egyáltalán nem biztos, hogy eredményt hoz. A legjobb megoldás a töltés, melyhez csupán egy néhány ezer forintos töltőre és egy konnektorra lesz szükség. Ez a módszer nem alkalmazható azonnali megoldásként, hiszen az akkumulátor töltése akár több órát is igénybe vehet. Amennyiben gyakran merül le az akkumulátor, az annak a jele, hogy elöregedett és szükségessé vált a cseréje. Általánosságban elmondható, hogy az akkumulátorok maximum élettartama két-három év.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat