Miért vált hangossá az autó ventilátora?

A megszokott szinttől eltérő hangsávban működő ventilátor egyértelműen hibát jelezhet, és ad némi okot az aggodalomra. Értelemszerűen érdemes sebtében reagálni a furcsa üzemmódra, mert a motor nem kellő mértékű hűtése komolyabb galibák forrása lehet. Nyilvánvaló, hogy a hangszint érzékelése meglehetősen szubjektív észlelés, és cáfolhatatlan, hogy az egyes modellek esetében is más és más volument tapasztalhatunk, de a lényeg, hogy a hirtelen megváltozott és a korábbinál hangosabb működésre hegyezzük a fülünket. Nem biztos, hogy kapásból szerelőre lesz szükségünk, de legyünk résen, mert egy időben elkapott korrekció által komolyabb frusztrációtól kímélhetjük meg magunkat! Járjunk utána hát, milyen okok vezethetnek az autó ventilátorának fülsértő szuperálásához!

Lehetséges, hogy sajátkezűleg is tudjuk orvosolni a problémát?

Tehát, ahogy már említettük, a zajszintemelkedés a releváns az autónk ventilátor kehéjének topikján, és nem kell feltétlenül nagyon megijednünk, mert az esetek többségében akár önerőből is könnyen helyrehozhatjuk a felmerült problémát. Ilyen eset például, amikor falevél vagy bármi más egyéb szennyeződés kerül a rendszerbe. Ebben a szituban nincs is más dolgunk, mint kézzel eltávolítani a hívatlan tagot, ami egyébként azzal idézi elő a szokatlan és kellemetlen ricsajt, hogy egyszerűen hozzáér a ventilátor lapátjaihoz. Természetesen előfordulhatnak ennél bonyolultabb, összetettebb komplikációk is, amikor már nem tudjuk mi magunk elhárítani a galibát. Ezekben az ügyletekben viszont már elengedhetetlen egy kompetens szakember felkeresése, amivel semmiképpen ne késlekedjünk!

Mi lehet még hibaforrás egy autó ventilátor lármánál?

Kompromittálóbb a helyzet, amennyiben eltört a ventilátorunk egyik hűtőlapátja, de nyugi, ilyenkor sincs nagy gond, hiszen megoldja a gikszert egy szimpla lapát csere, amit megint csak kivitelezhetünk sajátkezűleg, és a pénztárcánkat sem fogja túlzottan megterhelni a tranzakció. Amikor viszont sem szemmel látható idegentestet, sem csorba ventilátor lapátot nem észlelünk, akkor nagy valószínűséggel a csapágyak meghibásodásával állunk szemben, amihez mindenképpen vegyük igénybe egy profi autószerelő kompetenciáját, mert a csapágycsere procedúrája közel sem nevezhető laikusként is könnyen abszolválhatónak, és a művelet speciális eszköz szortimentet is igényel. A javítási büdzsé ebben az esetben már húzósabb lehet, de ne spóroljunk vele, mert a hiba elbagatellizálása a későbbiekben a kocsi üzembiztos működésére is kihathat.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat