Ezért ne próbálkozz otthon a spirálrugó cserével

A spirálrugó feladata biztosítani a gépjármű kerekeinek rugózását. Javítani nem lehet, meghibásodás esetén cserére szorul, amely rendkívül időigényes és körülményes. Mit érdemes tudni a spirálrugóról? Mi a feladata? Milyen jelek utalnak a meghibásodására? Érdemes otthon cserélni?

A spirálrugó a gépjármű felfüggesztési rendszerének egyik legfontosabb eleme

A spirálrugó egy rendkívül rugalmas, spirálisan feltekert acélrúd, mely egy idő után elveszti a formáját és a rugalmasságát. Sőt, akár el is törhet és ilyenkor minden esetben cserére szorul, a javítása nem lehetséges. Mi a feladata a spirálrugónak? A gépjármű felfüggesztési rendszerének egyik legfontosabb eleme. Lényegében ideális magasságban tartja a gépjármű súlyát az úttól. Csillapítja az úttest egyenetlenségeiből adódó hatásokat. Könnyedén nyomódik össze és nyeli el a mozgási energiát. Amikor visszaugrik az eredeti helyzetébe akkor pedig ettől az energiától szabadul meg. Persze ez önmagában nem lenne elég a megfelelő stabilitáshoz, szóval lengéscsillapítóra is szükség van. A megfelelő rugózás érdekében össze kell hangolni a spirálrugót és a lengéscsillapítót. Milyen jelek utalnak a meghibásodására? A spirálrugó esetleges meghibásodása szembetűnő, hiszen a gépjármű vezetési élménye rossz lesz és a fékút is megnő. Továbbá romlik az úttartás, megdől a karosszéria, a gumik gyorsan kopnak és a megszokottnál nagyobb menetzaj jelentkezik az autó kerekei felől.

Miért nem érdemes otthon próbálkozni a spirálrugó cseréjével?

Mint a legtöbb alkatrész cseréjénél, a spirálrugó esetében is érdemes szervizbe vinni az autót. Nem érdemes otthon próbálkozni a cserével, mivel a folyamat rendkívül időigényes és körülményes. Ráadásul speciális szerszámok is szükségesek hozzá. Ha nem megfelelő spirálrugó kerül kiválasztásra, például egy puha vagy egy túl kemény változat, a futómű többi alkatrészének meghibásodásához vezethet. Természetesen a helytelen elhelyezés is okozhat problémát, például zajokat eredményez a gépjármű felfüggesztési rendszerében. Továbbá stabilitási problémát okozhat egy elhasználódott vagy eltört spirálrugó. Amennyiben nem kerül sor idejében a szakszerű spirálrugócserére, komolyabb kár is keletkezhet a gépjárműben, mely összetettebb és költségesebb javítást igényel. Mindemellett fontos, hogy az autóhoz minden esetben a gyári paramétereknek megfelelő spirálrugó kerüljön kiválasztásra. Továbbá azzal is érdemes tisztában lenni, hogy csupán egy darabot nem lehet cserélni, mindig párban kell őket cserélni.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat