Mi történik, ha sokáig alacsony hűtővízszinttel autózunk?

Az alacsony hűtővízszinttel autózás hosszabb távon komoly következményekkel járhat, akár visszafordíthatatlan károkat is eredményezhet az autóban. Az alábbiakban eláruljuk, hogy milyen gondokat okozhat, ha időben nem orvosolja a problémát az autó tulajdonosa.

Mi a feladata a hűtőfolyadéknak? Mi okozhat alacsony hűtőfolyadékszintet?

A hűtőfolyadék egy speciálisan adalékolt folyadék, amelynek feladata a motorban keletkezett hő elnyelése és továbbítása a hűtőradiátor felé. Vagyis a kritikus helyekről vezeti el a hőt, továbbá a hőmérséklet-szabályozás mellett ellátja a fémalkatrészek korrózióvédelmét is. Fontos, hogy a hűtőfolyadék fagyállóságát a téli időszakban biztosítani kell. A biztonság kedvéért érdemes ellenőrizni a folyadék hidegtűrését fokoló vagy refraktométer segítségével. A tömény, fagyálló koncentrátumok mellett kaphatóak már készre kevert változatok is. Amennyiben az előbbire esik a választás, nem szabad elfeledni, hogy a hígításhoz csupán desztillált víz használható. Miért fontos ez? Mert a csapvíz lerakódást és vízkövet eredményez a hűtőrendszerben, továbbá elősegíti a fagyást. Vásárlás során mindenképpen olyan hűtőfolyadékot kell választani, amely megfelel az autógyártó előírásainak. A hűtőfolyadék cseréjét mindig érdemes szakszervizre bízni, ahol szakszerűen elvégzik a leengedést, a rendszer átöblítését és a feltöltést. Továbbá a leengedett hűtőfolyadék hulladékkezeléséről is gondoskodnak, hiszen veszélyes hulladéknak számít, így nem önthető csak úgy a csatornába. A Bosch Car autószerviz Szegeden mindenre odafigyel! Mi okozhat alacsony hűtővízszintet? A hűtőfolyadék szintjének csökkenése mögött többnyire az ellenőrzés hiánya, a szervizelés elmaradása, esetleg a hűtőrendszer szivárgása áll.

Mi történik, ha huzamosabb ideig nincs szinten tartva a hűtőfolyadék?

Ha sokáig alacsony hűtővízszinttel autózunk, tönkremehetnek bizonyos alkatrészek. A folyadék víz–glikol elegyéből rozsdakeltő gőz jön létre, amely hozzájárul a fémalkatrészek korrodálódásához. Emellett az alacsony hűtővízszint hozzájárulhat a motor túlhevüléséhez és az autó teljesítményének csökkenéséhez. Ha nem történik meg időben a probléma orvoslása, teljesen tönkremehet a motor, a vízpumpa, a hengerfej és a hengerfejtömítés, ráadásul a túlhevülés miatt elhúzódhat a motorblokk is. A nem megfelelő minőségű hűtőfolyadék szintén jelentős károkat okozhat, hiszen a téli időszakban akár meg is fagyhat. Szóval a rossz minőségű hűtőfolyadék használata, valamint az alacsony hűtővízszinttel való autózás akár visszafordíthatatlan károkat is eredményezhet.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat