5 leggyakoribb kérdés és válasz motorolajcserével kapcsolatban

Olajcsere során jó néhány dologra oda kell figyelni, különben jelentős károkat okozhatunk az autóban. Mire kell ügyelni? Milyen károkat okozhatnak az olajcsere során elkövetett hibák? Megválaszoljuk az olajcserével kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdéseket.

Minőség ellenőrzése, a fáradtolaj teljes leengedése, olajszűrőcsere

A leggyakrabban feltett kérdés a következő: mindegy, hogy milyen kenőanyagot használunk az olajcsere során? A válasz: nem. Fontos, hogy minden olajcsere alkalmával a gépkönyvben előírt minőségi szintnek megfelelő olaj kerüljön az autóba. Meg kell nézni az előírásban, hogy a gyártó milyen specifikációjú, minőségi szintű és viszkozitású kenőanyagot írt elő. Ráadásul az ettől való eltérés nemcsak meghibásodást eredményez, hanem a garancia megvonását is. Szintén gyakori kérdés: ki kell-e engedni teljes mértékben a fáradtolajat a motorból? Igen. A fáradtolaj leengedésekor arra kell törekedni, hogy teljes mértékben kiürüljön a motorból. Ez azért fontos, mert a visszamaradt elhasznált olaj rontja a friss olaj minőségét. A harmadik leggyakoribb kérdés a következő: minden olajcsere során kell olajszűrőt is cserélni? Igen. Ennek legfőbb oka, hogy az olajszűrő részben eltömődik, mire újból esedékes az olajcsere. Az olajszűrőn lévő szennyeződések pedig rontják a friss olaj minőségét és gátolják a motorolaj megfelelő áramlását.

Motor átöblítése, olajszint beállítása

Még két gyakori kérdés maradt hátra, amelyek közül az egyik a következő: érdemes átöblíteni a motort az olajcsere során? Nem. Sőt, akár káros is lehet, ha öblítő olajjal átöblítjük a motort, mivel egy része benne marad, és rontja a friss olaj hatékonyságát. Elegendő maradéktalanul leengedni a fáradtolajat, hiszen így teljesen eltávolításra kerülnek a szennyező anyagok a rendszerből. Az ötödik leggyakoribb kérdés az olajszint beállítására vonatkozik. Vajon szükséges az olajszint beállítása a csere során? Igen. Mindig ügyelni kell arra a friss olaj feltöltésekor, hogy kellő mennyiség kerüljön belőle a motorba. Ennek ellenőrzéséhez érdemes szintjelző pálcát használni. Miért fontos ez a lépés? Mert a szükségesnél alacsonyabb olajszint zavarokat okozhat a rendszerben, hiszen a motorüzem során keletkezett káros szennyeződések koncentrációja megnő. Amennyiben az előírtnál több olaj kerül az autóba, szintén zavarok jelentkezhetnek a rendszerben. Ez a tömítések túlterheléséhez, olajcsöpögéshez, olajfolyáshoz vezethet. Az utóbbi két probléma pedig értelemszerűn nagyobb olajfogyasztást eredményez. Ezt illik elkerülni.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat