Mi számít rejtett hibának autóvásárlás után, mire lehet „reklamálni” utána?

Használtautó vásárlás előtt állsz? Hát akkor nem árt, ha tudod, hogy igenis vannak jogaid akkor is, ha magánszemélytől vásárolsz. Vésd be jól az agyadba, hogy rejtett hiba esetén kereskedőtől történő vásárlásnál 2 év, privát beszerzés esetén pedig 1 év szavatosság él a járgányra. Ilyen rendellenesség esetében jogosultsági hatásköröd kiterjed a javítási költségek extulajra történő átruházására, de akár árcsökkentést is kérhetsz, vagy el is állhatsz az adásvételtől. Egyetlen ügy zárja ki ezt a felhatalmazást, ha az adásvételi szerződésben valamelyik fél másként rendelkezett, így figyeljünk oda az apróbetűs részletekre! De vajon, mi számít rejtett hibának, mik azok az ügyek, amik egyértelműen jogalapot szolgáltatnak a reklamálásra? Nézzünk utána, tarts velünk!

Mi számít rejtett hibának használtautó vásárlásakor?

Használt járgányok vétele kapcsán sajnos gyakori slamasztika, hogy a tranzakció létrejötte után olyan rejtett hibák merülnek fel a verda vonatkozásában, amelyekről a kedves eladó nem adott tájékoztatást, vagy éppen szabad szemmel egész egyszerűen nem voltak észlelhetők. Mik lehetnek ezek? Ha józan paraszti ésszel végig pörgetjük magunkban az eshetőségeket, valószínűleg akkor is könnyen rájövünk, de a könnyebbség kedvéért vegyük át együtt a listát:

  • Visszapörgetett kilométer-óraállás.
  • Nem elmondottaknak megfelelő műszaki állapot.
  • A hirdetésben felvázolt tulajdonságoktól eltérő paraméterek.
  • Lopott autó vásárlása.

Tudnunk kell, hogy egyértelműen nem minősülhet rejtett hibának az, amit a vevő egy kellően gondos megtekintés és átvizsgálás során felismerhetett, és a gyakorlatban az adásvételi procedúrának kötelező része az előzetes vevői kontroll. Vitathatatlanul ezen alapszik az adásvételi szerződés megkötése, így egy észlelhető probléma semmiképpen nem ad a kezünkbe reális reklamálási jogosítványt.

Mit tehetek, hogy elkerülhessek egy ilyen malőrt?

A legtöbb, amit tehetünk egy ilyen kellemetlen ügy elkerülése érdekében, hogy használt gépjármű vásárlása esetén, a lehető legnagyobb körültekintéssel és óvatossággal járunk el. Gondoskodjunk eredetiségvizsgálatról, a négykerekű szakértő általi állapotfelméréséről. A tulajdoni jogviszonyok tisztánlátása érdekében pedig tanácsos lecsekkolni a tulajdonos személyét a gépjárművek nyilvántartására szolgáló közhiteles nyilvántartásban is. Az alvázszám és a szervizkönyv ellenőrzésére is ajánlott kiemelt figyelmet fordítani, és a mindent eldöntő próbaút során az összes bevethető érzékszerveddel légy nagyon résen!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat