Mi az az N75 szelep?

Mit nevezünk N75 szelepnek? Mi a feladata ennek az alkatrésznek? Nélküle lehet hatékony a motorműködés? Az alábbiakban eláruljuk, hogy mi is az az N75 szelep, de további hasznos tudnivalókat is részletezünk az alkatrésszel kapcsolatban.

Az N75 szelep elengedhetetlen a turbónyomás folyamatos fenntartásához

Az autókban található egy turbónyomás-szabályozó, melynek feladata gondoskodni arról, hogy minden esetben kellő nyomásérték legyen a turbóbefecskendezőben. Amikor túlnyomás jelentkezik a rendszerben, akkor kinyit egy szelepet. A turbó feltöltés során a kompresszorkerék összesűríti a hozzá érkező levegőt. A nyomás beállítása érdekében amint eléri a rendszer a feltöltőnyomást, kinyitja a szelep azt a csatornát, mely megkerüli a turbinakerekeket. Így szabályozza a visszavezetett kipufogógáz mennyiségét. Ennek eredményeképpen nem emelkedhet tovább a turbónyomás. Ez a folyamat az első generációs feltöltőkre igaz, a korszerűbb változatoknál az ECU végzi a szelep vezérlését. Mivel a turbónyomás-szabályozó nagy terhelésnek van kitéve, még a legjobb minőségű változat esetében is előfordul, hogy meghibásodik. Javítani ritkán lehet, mivel egy rendkívül komplett alkatrész, többnyire inkább cserére szorul. Az új turbónyomás-szabályozó beszerzésekor ügyelni kell arra, hogy az adott gépjármű motorjánál alkalmazott turbófeltöltéshez feltétlenül igazodjon és feleljen meg az autó márkájának és típusának. A cserét minden esetben érdemes szakemberre bízni. A turbó-szabályozó ismertetését követően, nézzük meg, hogy mit kell tudni a szabályozást segítő egyik alkatrészről, az N75 szelepről, melynek fontos szerepe van a turbónyomás folyamatos fenntartásában.

A turbó nyomásszabályzó szelep jelentős befolyással bír a motor működésére

A turbónyomás szabályozásában a turbónyomás-szabályozónak egy szelep segít. Ez az N75 szelep, vagy más néven turbó nyomásszabályzó szelep. Feladata a töltőnyomás szállítása, amit a turbó nyomásszabályzó állít be. Szóval a szelep elengedhetetlen szerepet játszik a turbónyomás folyamatos fenntartásában, segíti a turbófeltöltő munkáját. Az N75 szelep rendkívül kényes alkatrész, szóval előfordul, hogy cserélni kell. Nem érdemes spórolni az új szelep beszerzésekor, hiszen jelentős befolyással bír a motor működésére. Tulajdonképpen kijelenthetjük, hogy turbó nyomásszabályzó szelep nélkül nem lehet sem optimális, sem hatékony a motorműködés. Amennyiben gond adódik a szeleppel, az a gépjármű teljesítményére, valamint a károsanyag-kibocsátására egyaránt negatívan hat.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat