Megérheti a klímakompresszor felújítása?

Mire jó a klímakompresszor? Mi okozhatja a meghibásodását? Ha szükségessé vált a javítás, mire kell figyelni a szerviz kiválasztásakor? Honnan lehet tudni, hogy megéri a kompresszor felújítása? Mikor érdemes újat venni? Megválaszoljuk a klímakompresszorral kapcsolatban felmerülő legfontosabb kérdéseket.

A klímakompresszor meghibásodása gyakran emberi mulasztásra vezethető vissza

A klímakompresszor vagy más néven klímaszivattyú rendkívül érzékeny alkatrész. Ráadásul folyamatosan munkát végez, szóval komoly igénybevételnek van kitéve. Biztosítja az autó klímaberendezésében a megfelelő működéshez elengedhetetlen nyomást. Annak érdekében, hogy hosszú ideig megfelelően működjön, hatékonyan ellássa a feladatát, kiváló minőségű klímaolajra van szükség. A klímák esetében a klímaolaj minősége legalább annyira meghatározó, mint a belsőégésű motoroknál a motorolaj minősége. Mindig ellenőrizni kell, hogy a gyártó által meghatározott mennyiségű olaj van-e a rendszerben. Ha túl kevésnek bizonyul az olaj, akkor nem elegendő a kenés az alkatrészeknél és azok kopni kezdenek, rosszabb esetben összesülnek. Amennyiben a kelleténél több klímaolaj kerül a rendszerbe, akkor a folyadékok összenyomhatatlanságából kifolyólag folyadékütést kaphat a klímakompresszor. A klímakompresszor meghibásodása gyakran emberi mulasztásra vezethető vissza, például nem megfelelő a klímaolaj minősége vagy mennyisége. Ha szükségessé válik a javítás, mindenképpen olyan szervizt kell felkeresni, melyben adott a nagy tisztaság, a precíz összeszerelés és a pontos mérések lehetősége. Továbbá fontos, hogy a szakemberek kellő tapasztalattal rendelkezzenek a klímakompresszorok javítása terén.

Megérheti a klímakompresszor felújítása?

A klímakompresszor felújítása számos esetben megérheti, a szakemberek feladata eldönteni, hogy megéri-e, vagy inkább újat kell beszerezni. Az esetek többségében inkább a csere mellett döntenek, hiszen ez az alkatrész a rendszer leginkább megterhelt része. Amennyiben a felújítás mellett döntenek, szükség lehet a tömítések cseréjére, a behúzótekercs javítására vagy cseréjére, a csapágyak cseréjére, valamint a kuplung javítására és cseréjére. Gyakran előforduló hiba a klímakompresszoroknál a túlmelegedés, amiért az eltömődött klímahűtő felelős. A rendszer túlhevülése miatt leválhat a fém, a megégett olaj és a műanyag forgács a klímakompresszorról, mely a teljes hűtőkört elszennyezheti. Szóval érdemes rendszeresen ellenőrizni a klímahűtő állapotát, mivel egy eltömődés költséges javítást vonhat maga után.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat