Harangok, amik nem a hangjuk miatt vannak autónkban

A címben az autóban található gumiharangokra utalunk, amelyek megvédik a féltengelyt a szennyeződésektől és a nedvességtől. Milyen gond lehet a gumiharanggal? Miért érdemes időnként ellenőrizni az állapotát? Hogyan hosszabbítható meg az élettartama? Mutatjuk a válaszokat!

A féltengely gumiharang megvédi a forgó alkatrészeket a szennyeződésektől

A féltengely gumiharang feladata a motor teljesítményének továbbítása a kerekek felé. Megvédi a forgó alkatrészeket a szennyeződésektől. Erre azért van szükség, mert a komoly erőhatásoknak kitett forgó alkatrészek rendkívül közel helyezkednek el az útfelülethez. Amennyiben gond adódik a gumiharanggal, meghibásodhat a féltengely és annak kiegészítő alkatrészei. Mindez a gépjármű leállásához vezethet, sőt akár a biztonságos közlekedést is veszélyeztetheti, hiszen a motorfék is elromolhat. Milyen gond lehet a gumiharanggal? Például elkophat és nem illeszkedik megfelelően. Továbbá ki is szakadhat, melynek következtében szennyeződés kerül a forgó alkatrészekre, amik végül elkopnak. Ezt nem érdemes megvárni, hiszen az említett alkatrészek cseréje sokkal többe kerül, mint a gumiharang időben elvégzett cseréje. Ha időben sor kerül a gumiharangok ellenőrzésére és esetleges cseréjére, nem hibásodik meg a féltengely. Jó tanács a cseréhez, hogy ha tönkremegy egy gumiharang, érdemes a teljes készletet cserélni, hiszen ezek körülbelül azonos idő alatt használódnak el.

Hogyan hosszabbítható meg a gumiharangok élettartama?

A vezetési szokások is nagyban befolyásolják a gumiharangok élettartamát. Nem érdemes magasabb járdára vagy padkára hajtani. Továbbá kerülni kell a kitekert kormány mellett történő gázfröccs-adást is. Továbbá érdemes minden szervizelés alkalmával ellenőriztetni a gumiharangok állapotát. Amennyiben a gumiharangok már nem nyújtanak kellő védelmet az érzékeny csuklók számára, sor kerül a cserére. Ezt a feladatot szakemberrel érdemes elvégeztetni, mivel a cseréhez szükséges a féltengely kiszerelése, melyhez speciális célszerszámra van szükség. Továbbá az új gumiharang-készlet kiválasztásakor ügyelni kell arra, hogy megbízható gyártótól származzon és a minősége kiváló legyen. Fontos körültekintőnek lenni a választás során, hiszen a féltengelycsukló a szennyeződésekkel és a nedvességgel szemben védtelen lenne a féltengely gumiharang nélkül. A féltengely meghibásodása pedig rendkívül magas javítási költségekkel jár, miközben a gumiharang cseréje csupán néhány ezer forintos költséget jelent.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat