Mi a baj, ha beindul a műszerfalon a szökőkút?

Az újabb gyártású autóknál már szinte minden a számítógépbe fut be, így nem kell olyan sokat keresgélni, mi lehet a hiba. Na de hogyan értelmezzük a hibakódokat, ha nem akarunk minden alkalommal szervizbe menni?

Leolvasás: szervizben vagy otthon?

Ma már nem kell hosszan tanakodni, mi lehet a baj, ha viszonylag új gyártású autót vezetünk. Az autó „központi agyába”, a számítógépbe minden adat befut a jármű állapotáról, és képes azt jól érthetően jelezni is. Erre több lehetőség is áll előttünk: a legkézenfekvőbb az autószerviz. A hibakód-leolvasás ugyan nem ingyenes, de ha szükség van rá, helyben van rögtön a segítség. A kódot értelmezik, árajánlatot készítenek, ha a tulajdonos ezt elfogadja, az autót helyrehozzák, a kódot törlik, a sofőrnek a végén csak fizetnie kell. A szervizekben, autós szaküzletekben, webshopokban vásárolhatunk is leolvasót, amellyel házilag is beazonosíthatjuk a hibát, és ha elhárítása nem haladja meg a képességeinket, törölhetjük is a hibakódot. Választhatunk számítógéppel használható vagy kézi műszert, lehet kapni márkaspecifikus és minden márkához használható, univerzális eszközöket egyaránt. Így is lehet, hogy szervizben köt ki az autó, de minden hibakód-olvasásért nem kell bevinnünk, amivel időt is spórolunk.

Megérteni, mit üzen a gép

Bár ettől a számítógépek vezérelte világban kezdünk elszokni, segíthet a hibák felismerésében saját szemünk és agyunk is. Azt például jó, ha tudjuk, hogy ha pirosan világít egy-egy jelzés, a probléma megoldását nem szabad halogatni, de a sárgánál se jövő félévre tervezzük be a szervizt! A kódokhoz tartozó piktogram is segíthet megérteni, mit üzen a gép – bár van olyan típus, amely egyszerűen kiírja, mit akar, és ha értünk azon a nyelven, amelyen a szoftver „beszél”, nyert ügyünk van. A cuki kis szökőkút például arra próbál figyelmeztetni, hogy hamarosan elfogy az ablakmosó folyadék – ajánlott átböngészni a számkódokat és a hozzájuk tartozó piktogramokat, sok közülük logikus és könnyen megjegyezhető. Kis falvakban is láttuk kiírva magánházaknál: hibakód olvasás-törlés – ez is jelzi, hogy mindennapos problémával van dolgunk. Két éve felmérés készült arról, mennyire ismerik a magyar autósok a műszerfalon világító hibajelzéseket, és az derült ki: tíz százaléknál aktuálisan is világított valamilyen hibajelző piktogram a műszerfalon. Tanulni sohasem késő, jó, ha gép nélkül is képben vagyunk a főbb hibajelzésekkel – életet is menthet a gyors hibafelismerés és szervizelés. Több piktogram lehet, amely márkaspecifikus, ilyenkor a használati utasítás segíthet dekódolni, de sok köztük az egyezményes jelzés.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat