Mennyi lehet egy hengerfejes autó javítási költsége?

Hol található a hengerfej? Az ellenőrzés során minden esetben szét kell bontani a motort? Milyen jelek utalhatnak a hengerfej meghibásodásra? Érdemes bontott alkatrészt használni? Mennyi lehet a hengerfejes autó javítási költsége? Mutatjuk a válaszokat!

Minden esetben meg kell bontani a motort

A hengerfej a henger tetején található, a két egység között pedig a hengerfejtömítés helyezkedik el. A hengerfej anyaga többnyire alumínium ötvözete vagy acéllal, bronzzal, rézzel bélelt öntöttvas. Akkor mondjuk, hogy hengerfejes az autó, ha az égéstér és a víztér közötti szigetelés megszűnik. Ekkor a hengerekbe kerülő víz csökkenti a motor teljesítményét. A hengerfej megrepedhet, melynek oka lehet öntvényhiba vagy kevés hűtőfolyadékos járatás. Emellett a motor túlterhelése is eredményezhet akkora hőterhelést, amit az anyag már nem tud elviselni. A repedésen kívül jelentkezhet a hengerfejtömítés átégése is, mely hasonló jeleket mutat, mint a hengerfejrepedés. Annak érdekében, hogy kiderüljön, hogy a tömítéssel van gond vagy repedés áll a probléma mögött, minden esetben meg kell bontani a motort. Amennyiben túlmelegszik a motor, égett olajszag érezhető és a hűtőfolyadékban olaj jelentkezik, valószínűleg repedésről van szó. Probléma esetén érdemes minél előtt szakemberhez fordulni, hiszen hosszabb távon további motorkárok jelentkezhetnek és teljesen üzemképtelenné válhat az autó. A szakember a motor szétbontása után ellenőrzi, hogy látható-e repedés a hengerfejen. Emellett ellenőrzi az égésterek, a hengerfejtömítés és a dugattyútetők állapotát.

A hengerfejes autó javítási költsége több százezer forint is lehet

Amennyiben kiderül, hogy a hengerfej megrepedt, bizonyos esetekben hegesztéssel orvosolható a probléma. Azonban az esetek többségében inkább a csere mellett döntenek. Ennek egyszerű oka van, hiszen a hegesztett alkatrész hamarabb tönkremegy, mint egy teljesen új változat. Bár teljesen új alkatrészt inkább a nagyobb értékű, fiatal autóknál alkalmaznak, az esetek többségében pedig bontott alkatrésszel pótolják a meghibásodott hengerfejet. Természetesen a bontott alkatrész nyomáspróbán esik át a beszerelés előtt. Mekkora javítási költséggel kell számolni? A hengerfej a drágább autóalkatrészek közé sorolható. A hengerfejes autó javítási költsége több százezer forint is lehet. Amennyiben későn kerül szervizbe az autó és a motor komoly mértékben károsodik, a javítás akár csillagászati összegbe is kerülhet. Szóval, ha gyanús, hogy az autó kezd hengerfejes lenni, érdemes minél előbb szervizbe vinni.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat