Megoldások az alacsony olajnyomásra

Alapjáraton villog vagy folyamatosan ég az olajnyomást jelző lámpa? Azonnal orvosolni kell a problémát, hiszen a motor megfelelő működéséhez elengedhetetlen a megfelelő olajnyomás biztosítása. Amennyiben az olajnyomás nem optimális, még a legjobb minőséget képviselő kenőanyag sem tud majd megfelelő védelmet biztosítani.

Mi okozhat alacsony olajnyomást az autóban?

Az olajnyomás lehet optimális, valamint magasabb és alacsonyabb a kelleténél. A következő sorokban az utóbbival foglalkozunk részletesen. A legtöbb autóból még napjainkban is kispórolják az olajnyomásjelző műszert. Azoknál az autóknál, melyeket felszereltek ezzel a műszerrel, nem kell nívópálcát használni a motorolajszint ellenőrzéséhez. Azonban az autók többségében csak egy fedélzeti kijelző, az úgynevezett olajnyomást jelző lámpa mutatja, hogy gond van az olajnyomással. Ez az olajozókanna piktogrammal ellátott jelzőfény csak 0,3-0,4 bar közötti értékre van beállítva. E feletti nyomásérték esetén nem kapunk vészjelzést. Mi okozhat alacsony olajnyomást az autóban? A probléma hátterében állhatnak többek között a tengelycsapok és tömítések között megnőtt hézagok. Alacsony olajnyomást okozhat az is, ha lerakódások vannak a szivattyúban található alkatrészeken és így az olajszivattyú nem hoz létre elegendő nyomást. Továbbá probléma lehet, ha eltömődött az olajszivattyú szívó oldali szűrője. Mindemellett alacsony olajnyomást okozhat az is, ha elkoptak a szivattyú alkatrészei.

Mi lehet a megoldás alacsony olajnyomás esetén?

Alacsony olajnyomás esetén érdemes megbízható minőségű olajkezelő adalékot és olajrendszer-tisztítót adagolni a kenőanyag-rendszerhez. Amennyiben az alacsony olajnyomást az okozza, hogy az olaj felhígult a hűtőfolyadéktól vagy az üzemanyagtól, más megoldás javasolt. Amennyiben hűtőfolyadékkal hígult fel az olaj, nem kerülhető el a motor szétszedése. Ha üzemanyaggal hígult fel az olaj, érdemes olajkezelő adalékot önteni az olajhoz. Az üzemanyagtartályba pedig üzemanyagrendszer-tisztítót célszerű adagolni. Az üzemanyagrendszer kezelésével megakadályozható, hogy újra üzemanyag kerüljön a motorolajba. Ha az olajszűrő ellenállása áll az alacsony olajszint hátterében, érdemes beszereltetni egy megfelelő gyártmányú szűrőt. Amennyiben az alacsony olajszint a motor kenőanyagrendszerében jelentkezik, fel kell tölteni olajjal a nívószintig. Amennyiben probléma van az olajnyomással, mindenképpen érdemes megbízható szervizbe vinni az autót és szakemberre bízni a probléma megoldását.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat