Jelent-e még valamit a GT és a GTS?

Az autógyártók mostanában előszeretettel dobják rá a fényes jeleket az autókra, például a GT-t, a Gti-t, vagy éppen a GTS-t, ami mind különböző típusú autókat jelent, viszont valójában tényleg jelentenek-e ezek a fényes jelvények? A régi szép időkben a sportkocsik esetében csak a teljesítményre fókuszáltak és nem feltétlenül a kinézetre. Manapság a Lotus Elite áll a legközelebb az old-school sportkocsik kinézetéhez és teljesítményéhez. A sportkocsik viszont nem voltak túl praktikusak, ezért jöttek létre a GT nevű autók. A GT a túraautó rövidítése.

A nevek mindig is ködösek voltak az autózás történelmében

A GT autók a legtöbb esetben nagyobbak voltak sportkocsiknál viszont ugyanolyan gyorsak, és elég praktikusak, tágasak voltak ahhoz, hogy egy egész család kényelmesen nyaralhasson egy ilyen típusú autóval. A GT, vagyis a „grand tourer” (nagy túraautó) kifejezést még ma is használják, és még mindig ezekre a típusú autókra vonatkozik. Az autógyártásban viszont elég ködösek a megnevezések, ezért a GT kifejezést a túraautókon kívül a sportkocsikra és a versenyautókra is egyaránt értik, ott vannak például a GT1, GT2, GT3 stb. bajnokságok. Általában, ha manapság a GT kifejezést látja egy autó neve mellett, akkor a gyártók arra akarnak célozni, hogy az autónak sportosabb a megjelenése. Vannak viszont olyan GT megnevezésű autók is, mint például a Toyota 86, ami nagyon messze áll a grand tourertől. Vannak olyan autók is, amiket GT-ként neveznek el, amelyek inkább luxusautók mint túraautók. A GTS kifejezésnek szintén köze van a grand tourerhez, viszont ez a kifejezés GT Sports-ot jelenti tehát sportos túraautót.

A sportos ferdehátú kifejezést is érdemes szóba hozni

A sportos ferdehátú kifejezést az Egyesült Királyságban kezdték el használni az 1980-as években, és ez alatt értették azokra a normál ferdehátú autókat, amik amúgy sportos változatúak. A sportos ferdehátú autók erősebb motorokat kaptak, valamint szélesebb és súlyosabb lett a gumiabroncsuk is, a felfüggesztésüket is felújították, a fékeken is javítottak ezt-azt, nem is beszélve a külső szépítésről. A sportos ferdehátú autókat azért hozták létre, hogy az embereknek ne kelljen lemondaniuk a kényelemről és a praktikusságról, mindemellett pedig mégis legyen egy igazi sportautójuk. A sportos ferdehátú autók árai is elérhetőek voltak, ezért annak idején rengeteg ilyen típusú autót adtak el.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat