Jönnek a hideg téli napok! Tartsuk karban autónkat fagyban is!

Beköszöntöttek az igazi téli napok, repkednek a mínuszok. Tarsolyunkban megint csak van Önnek néhány jó-tanács autója karbantartásával kapcsolatban fagyos időben.

Fagyos az idő, de menni muszáj…

Senki nem szeretne kimozdulni otthonról, amikor kint mínuszok vannak. Benn a jó melegben, teázgatva és filmet nézve elkényelmesedünk. Ám nem szabad megfeledkezni az autónkról, ami egész évben jól szolgált minket. Télen is szükségünk lehet rá. Így fontos a karbantartása. Kellően fagyálló hűtőfolyadékot használjunk, így nem fog a fagytól belülről szétrepedezni az autónk. A téli gumi felszerelést már alapkellék ebben az időszakban. A fagyálló fagyáspontjának ellenőrzése fontos feladat. Meg kell bizonyosodnunk arról, hogy legalább a mínusz 25 fokot kibírja. Fontos figyelmet szentelnünk arra is, hogy a szélvédőmosó folyadékunk is fagyálló legyen. Ezzel is elkerülve jó néhány kellemetlenséget. A szélsőséges időjárásban nehezebb koncentrálni az útra, csökkennek a látásviszonyok is. Igyekezzünk minden indulás előtt ellenőrizni a fényszórókat. Nem lenne kellemes fényszóró nélkül közlekedni egy téli, fagyos éjszakán. Ebben az évszakban lényegesen sokat használjuk a szélvédő ablakmosóját. Megtörténhet, hogy ez csíkokat hagy és nem működik jól. Ez azért lehet, mert elhasználódott rajta a gumi, esetleg szétfagyott. Így nem tudja tökéletesen tisztítani az ablaküveget. Az ablaktisztító lapátját hajtsuk fel, amikor áll az autó. Ezzel elkerüljük, hogy odafagyjon az üveghez és megsérüljön a gumi. Az autó többi része is ápolásra szorul, például a tömítések és más gumielemek vagy műanyag részek.

Amikor hibernáljuk az autót…

Nem mindannyian vesszük igénybe a négykerekű szolgáltatást a téli időszakban. Sokkal jobban amortizálódik az autó a hűvös, fagyos időben. Így néhányan úgy gondolják, hogy ’’elaltatják’’ autójukat a téli hónapokra. Hogyan csináljuk ezt úgy, hogy a járműben ezzel ne tegyünk kárt? Először is töltsük tele az üzemanyag-tartályt, legyen üzemanyag az egész rendszerben. Ügyeljünk az olajszintre, fékfolyadékra és a fagyálló hűtőfolyadékra is. Az ablakokat hagyjuk kissé nyitva, hogy a levegő szabadon áramolhasson. Mielőtt félretennénk az autót, mossuk le. Egy jó kis mosás és waxolás jót tesz neki. Máskülönben hónapokig állna rajta szennyeződés, amit lehet később már nem is tudnánk lemosni. Érdemes télre is megkötni az autóbiztosítást. Sosem tudni mikor lehet rá szükség.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat