Így spórolhatunk az üzemanyaggal vezetés közben

A környezettudatos autóvezetési tanfolyamok iránti érdeklődés egyre fokozódik a magyar piacon. Ennek hátterében továbbra is jellemzően a flották gazdaságosabb működtetése áll az Arval flottakezelő szerint.

Egy kis odafigyelés

Az Arval folyamatosan indít környezettudatos autóvezetési tanfolyamokat az érdeklődőknek, ahol a tanulók elsajátíthatják az „eco driving” vezetési technika csínját-bínját. Ahhoz azonban, hogy környezettudatosan vezessünk, elég némi odafigyelés, főleg olyankor, amikor arra törekszünk, hogy sok kilométert a lehető legkisebb ráfordítással tegyük meg. Ám tévednek azok, akik szerint csak azok tudnak így vezetni, akik a legmodernebb, alternatív meghajtási lánccal felszerelt kocsikat használják: az eco driving során ugyanis a sofőr elhagyja fogyasztást és elhasználódást növelő mozdulatait, illetve tudatosabban használja ki a kocsi nyújtotta lehetőségeket. A lentebb említett tanácsok betartásával hosszabb távon akár 10-15%-kal foghatjuk vissza autónk üzemanyag-fogyasztását. Ajánlatos a lehető legnagyobb távot tartani magunk előtt, mivel így előrelátóak vagyunk a nem várt forgalmi szituációkkal szemben. A 3 másodperces szabályt is szem előtt kell tartanunk: ha 3 másodpercnyi távot hagyunk az előttünk lévőtől, akkor könnyebben kezeljük a forgalom sebességingadozását. Fontos még, hogy mindig a lehető legmagasabb sebességfokozatot alkalmazzuk, így alacsony fordulatszámon tartjuk autónkat, és könnyebben reagálunk a különböző helyzetekre. 2000-es fordulatszám alatt nem ajánlatos felfelé váltani, csak akkor, ha az adott szituáció, ill. az autó motorikus jellemzői ezt kívánják. Soha ne helyezze előtérbe a gazdaságosságot a biztonságos közlekedéssel, a magunkkal és másokkal szembeni felelősséggel szemben!

Guminyomás és felhúzott ablakok

Ellenőrizzük a guminyomást minimum havonta, de még jobb, ha minden olyan út előtt csekkoljuk, amikor nagy sebességgel közlekedünk, például autópályán. A lapos gumik miatt autónk pocsékolja az üzemanyagot. Sok üzemanyagot spórolhatunk meg akkor is, ha nem járatjuk fölösen a légkondit vagy a rádiót, mivel ezek is plusz elégetett üzemanyag győzi energiával. Felesleges többletsúlyt jelentenek a kocsin felejtett tetőcsomagtartók, síléc-tartók vagy kerékpártartók; ezek is csak tovább növelik a légellenállást, így ajánlatos őket leszerelni, ha nincs rájuk szükségünk. Ha egy gyors nyári esőzuhatag áldozatává válunk, ne üljünk egyből autóba, inkább várjunk egy kicsit. Ezzel is spórolunk, hiszen a hideg motor több üzemanyagot fogyaszt és a kibocsátása is magasabb. Emiatt gyorsabban kopik, elhasználódik. Ne melegítse alapjáraton a motort, beindításkor ne nyomja egyből a gázpedált. Ha modernebb kocsi tulajdonosa, melyben Start/Stop rendszer is található, akkor mindenképpen alkalmazza, főleg ha 20 mp-nél hosszabban várakozik. Végül ajánlatos leengedni az ablakokat, amennyiben hosszabb távon, gyorsan hajt például az autópályán, mivel a leengedett ablakok is növelik a légellenállást.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat