Idén 115 éves a legendás Harley-Davidson

A világ minden táján ismert motor, a Harley-Davidson 3 vállalkozó szellemű milwaukee-i fiatalnak, egy zseniális mérnöknek és egy vakmerő motorosnak köszönhető.

A kezdetek

A történet 1903-ban, egy kis hátsó sufniban indult: Wisconsin állam Milwaukee városában, a West Juneau Avenue 3700-as házszám alatt, mely inkább egy szerszámraktárra hajazott. Két cimbora, a 21 éves William Harley és a 20 éves Arthur Davidson, pár barátjuk segítségével készítette el az 1. Harley-Davidson prototípust. Ha ez még nem elég idilli, a sztori másik pikantériája, hogy a gyártás a mai napig ezen a címen folyik, és a sufnit sem bontották le. Az első Harley csupán 2-3 lóerőt és 398 köbcentit tudhatott magáénak. Pedálozással lehetett beindítani, a hátsó kereket pedig szíjáttétel hajtotta. 1905. július 4-én egy Harley-Davidson nyerte meg a 24 kilométeres motorversenyt Chicagóban. Ugyanebben az alkalmazták a Harley-Davidson gyár első munkását. 1909-ben az akkor hatéves márka bemutatta az első V-Twin motorblokkot. A 45 fokban elhelyezett hengereket villámgyorsan a Harley-Davidson szimbólumaként tartották nyilván.

A II. világháború alatt és után

A töretlen fejlődés a II. világháborúig tartott. A Pearl-Harbor elleni csata után a gyár kis híján teljesen a szövetséges haderőknek termelt. A háború végeztével új szárnyakra kapott a gyártmányfejlesztés. A két cégvezető 66 éves korában hunyt el; Walter Davidson 1942-ben, majd a következő évben William Harley is követte. A Harley-Davidson 50. jubileumakor vonult ki a piacról legnagyobb riválisa, az Indian. Következésképp hosszú időre a cég maradt az amerikai piac legjelentősebb motorgyártója. A Harley-Davidsont jelenleg is a legnagyobb amerikai motorgyárként tartják számon; a márkának több millió rajongója akad szerte a világon, akik bőszen látogatják a megrendezett fesztiválokat.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat