Hol találom az autómban a lambdaszondát?

Tudod, hogy mi a szerepe az autók kipufogórendszerébe épített lambdaszondának? Mi kell ahhoz, hogy tökéletesen működjön? Hol található? Illetve honnan lehet tudni, hogy meghibásodott? Megválaszoljuk a lambdaszondával kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.

A lambdaszonda a kipufogógáz oxigéntartalmának mérését végzi

A lambdaszonda, vagyis oxigénszenzor egy érzékeny kerámiacső, amit külső perforált fémház takar és a gépjárművek kipufogórendszerében, általában a katalizátor környékén, a kipufogócsonkban található. A modern autók esetében mindkét helyen megtalálható a lambdaszonda. Akár négy vagy nyolc lambdaszonda is tartozhat egy motorhoz. A kipufogógáz oxigéntartalmának mérését végzi, az üzemanyag-levegő arány szabályozásához és a katalizátor megfelelő működéséhez szükséges oxigénszint beállításához nyújt elektromos jelet. Két elektródával rendelkezik az alkatrész, melyek között a feszültségszintet az oxigénkoncentráció szabja meg. A negatív elektróda a kipufogógáz oxigénszintjét érzékeli, a pozitív elektróda pedig a külső levegőét. Ennek a két koncentrációnak a különbsége szolgál a mérés alapjául. Másrészt fontos szerepe van a környezetvédelemben, mivel a használatával jóval kevesebb károsanyag kerül a levegőbe. Mindemellett óvja a katalizátor állapotát és fokozza a motorteljesítményt. A lambdaszonda megfelelő működéséhez minimum 300 fokos hőmérséklet szükséges. Emiatt a mai modellekben fűtőszállal látják el az alkatrészt.

Általánosságban 200 ezer kilométerenként szorul cserére

A lambdaszonda adatot szolgáltat a kipufogógáz oxigénszintjéről. Amennyiben ez magas, kevés üzemanyag-levegő keverék került a motor égésterébe, ezáltal pedig gyengébben teljesít a motor. Mi történik akkor, ha a lambdaszonda meghibásodik? Hiba esetén az autó motorja nem fog megfelelően működni. Ráadásul nemcsak az erőforrás teljesítményére van hatással, a katalizátoréra is. Amennyiben felvillan a check engine lámpa, érdemes ellenőrizni a lambdaszondákat. Továbbá utalhat az elromlott lambdaszondára a fekete füst, a kopogó motor, a megnövekedett üzemanyag-fogyasztás, az autó nehézkes indulása, illetve alapjáratának és fordulatszámon történő működésének ingadozása. A rendszeres karbantartás során a lambdaszondára ugyanúgy kell figyelni, mint a gyertyákra és a szűrőkre. Egy rosszul működő lambdaszonda miatt romolhat a motor teljesítménye és emelkedhet az üzemanyag-fogyasztás. Általánosságban 200 ezer kilométerenként cserére szorul, mivel kopóalkatrész. A lambdaszonda cseréjéhez érdemes szakember segítségét igénybe venni.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat