A porlasztócsúcs hiba jelei

A porlasztócsúcs, vagyis az ipari precíziós fúvóka kopóalkatrész. Emiatt bizonyos időközönként cserére szorul, érdemes a karbantartások alkalmával cserélni őket. Vajon milyen jelek utalhatnak a porlasztócsúcs meghibásodására?

Milyen jelek utalnak arra, hogy a porlasztócsúcs cserére szorul?

A porlasztócsúcs, vagyis az ipari precíziós fúvóka feladata az üzemanyag befecskendezése a motorba. A fúvókák sokfélék lehetnek, így az elhasználódásuk ideje is különböző. A műanyag fúvókák nyilvánvalóan gyorsabban használódnak el, mint a saválló anyagból készült alkatrészek. Természetesen a típus mellett az alkalmazási körülmények is befolyással bírnak az elhasználódás idejére. Az alkatrész használat során kopik és az átmérője folyamatosan tágul. Így megnő a térfogatáram, esik a nyomás és megszűnik a szóráskép stabilitása. Ennek következtében a porlasztócsúcs nem látja el rendesen a feladatát. Ez a folyamat többnyire egyszerre zajlik le egy sornyi fúvókával. Emellett gondot okozhat az anyag károsodása is. Ez akkor következik be, ha valami hozzáverődik az alkatrészhez és anyaghibát okoz. Mindemellett a fúvókák tisztítása, illetve ki- és betekerése is eredményezhet mechanikai kopást. Milyen jelek utalnak arra, hogy a porlasztócsúcs, vagyis az ipari precíziós fúvóka cserére szorul? Amennyiben erős kattogás, kopogás hallható és erőteljesen rázkódik az autó, valószínűleg a porlasztócsúccsal van gond.

Amennyiben cserére is szükség van, akkor ki kell cserélni a tömítőgyűrűket is

A porlasztócsúcs hibájának megállapítását követően az első kísérlet az alkatrész tisztítása szokott lenni. Ezt különféle porlasztócsúcs-tisztító adalékanyagokkal végzik. Amennyiben a tisztítás sikerrel jár, az alkatrész kiszerelése nélkül is megoldódik a probléma. Így nincs szükség cserére. Amennyiben cserére is szükség van, akkor ki kell cserélni a tömítőgyűrűket is, melyek feladata a befecskendező szelepek lezárása és az üzemanyaggőzök kijutásának megakadályozása. Amennyiben nem kerül sor a tömítések cseréjére, a javítást követően nem sokkal megjelenhetnek az üzemanyagszivárgások. Mi történik, ha nem kerül sor időben az alkatrész tisztítására vagy cseréjére? Jelentős biztonsági problémát jelent az alkatrész tisztításának vagy cseréjének elmaradása. Ugyanis a szivárgó üzemanyag és a gőzök meggyulladhatnak a motorháztető alatt és tüzet okozhatnak. Mindemellett a hibás alkatrész a motor belső meghibásodását is eredményezheti. A hibás porlasztócsúcs, vagyis ipari precíziós fúvóka időben történő tisztítása vagy cseréje által megelőzhetőek a veszélyek és a költséges javíttatások.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat