Hogyan válasszuk ki a megfelelő motorolajt az autónkhoz?

Sokak számára nagyon bonyolult kérdés a megfelelő motorolaj kiválasztása. Általában ezek az emberek nem értenek jól az autókhoz, és ezért fennáll a lehetőség, hogy rosszul döntsenek. Ha úgy érzi, hogy Ön is ebbe a kategóriába sorolható, akkor legjobb, ha az ilyen döntések előtt kikéri egy hozzáértő véleményét.

Szintetikus, vagy természetes?

Azonban ahhoz, hogy a kiválasztás máskor is zökkenőmentesen sikerüljön, szert kell tennünk olyan információkra, amelyek elősegítik a helyes kiválasztást. Elsősorban azt kell eldöntenünk, hogy szintetikus, vagy természetes olajt szeretnénk-e használni. Érdemes egy kicsit utána nézni ezeknek, vagy kikérni egy szakértő véleményét, mivel előbb-utóbb úgy is meg kell tanulni a fajtákat és azt, hogy melyik passzol az autónkba. Összefoglalva, azt mondhatjuk el, hogy a szintetikus olajok előnye a természetesekhez képest a tisztaságában rejlik, pontosabban abban, hogy sokkal kevesebb szennyeződést hagy maga után. Ez nagyon fontos lehet, és nemcsak esztétikai szempontból, hanem abból a szempontból is, hogy az alkatrészek sokkal tovább tartanak. A másik nagy előny, hogy a szintetikus olajok sokkal jobban bírják a szélsőséges hirtelen hőmérsékletingadozást, tehát sokkal kisebb eséllyel történik meg például az, hogy a jármű nem indul be a hideg téli reggeleken. A természetes olajok előnye pedig elsősorban az árban keresendő. Szinte fele annyiba kerülnek, tehát megéri fontolóra venni azért ezeknek is a használatát, mivel nincs akkora különbség a legjobb minőségű természetes, és a legrosszabb minőségű szintetikus között.

A viszkozitás kérdése

Hogyha már sikeresen kiválasztottuk, hogy melyik fajta legyen (a szintetikus, vagy a természetes), akkor csak annyi a dolgunk, hogy kiválasszuk a viszkozitást. Az olajokon kétfajta viszkozitás jelölés található, az első az üzemi, a második pedig a kinti hőmérsékletre vonatkozik. Az első számjegyet, vagyis az üzemi hőmérsékleten mért értéket mindig normák határozzák meg, tehát minden motortípusnál más- és más az érték. Ez rendszerint fel van tüntetve a motorral, vagy autóval együtt kapott könyvecskében. A második érték pedig a kinti hőmérséklet függvényében nő, vagy csökken, ezért értelemszerűen nagyobb időjárás, vagy évszakváltásokkor ki kell cserélni az olajt. Ha nem is tudjuk kívülről, hogy melyik számérték mire vonatkozik, az olajok csomagolásán megtaláljuk a táblázatot, amely összefoglal minden ilyen információt.

 

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat