Mikor kell használni a ködlámpát?

Amikor eljön a tél, előkerül az a probléma, hogy ködben, esőben és hóban kell vezetni, viszont még a rutinos vezetőkben is felmerül ilyenkor a kérdés, hogy igazából mikor is kell ezeket a ködlámpákat használni. A ködlámpát tulajdonképpen a biztonság miatt kell elsősorban használni. Az, hogy nem ismerjük a ködlámpák mechanikáját és nem tudjuk hogyan kell őket megfelelően használni egy súyos probléma, hiszen sokan arra használják ezeket, hogy jobban láthatóvá tegyék magukat, viszont természetesen nem ez a ködlámpák legfontosabb funkciója.

Hogyan működnek a ködlámpák?

A ködlámpák teljesen eltérnek az autó fényszóróitól mivel ezeket úgy tervezték, hogy megvilágítsák a perifériás látómezőt, vagyis az ön előtt levő területet, a felezővonalakat például. Ennek a megvilágítására főként akkor van szükség, amikor hull a hó vagy esik az eső. A ködlámpákkal ellentétben a hosszúfények azért jöttek létre, hogy az utat hosszában világítsák meg, tehát ha csak maga elé szeretne látni, akkor mindenképpen a fényszóróit használja, vagy a rövid-fázist, vagy a hosszút. A ködlámpák alacsonyan vannak felhelyezve az autóra, vagyis a lökhárító és a talaj között találhatóak, és ez azért van így, mert arra mindig számítani lehet, hogy a köd nagyjából 12-18 centiméterrel a talaj felett is lebeghet, és ilyenkor a ködlámpák képesek mindenféleképpen átvágni a ködön. Amiatt viszont, hogy alacsonyan vannak elhelyezve gyakran sérülnek is, például a kavicsfelverődés miatt karcolódhatnak.

Amit nem szabad megtenni a ködlámpákkal

Elsőre bár nagyon jó ötletnek tűnhet, de semmiképp sem szabad a hosszúfényekkel közlekedni ködben, mert amikor a fények elérik a víz valamilyen formáját (a köd a víz egyik formája), akkor a fény visszaverődik arról minden lehetséges irányba, így egy fényfal fog létrejönni ön előtt, és bár ez igazán mókásan hangzik, a fényfal még jobban csökkenteni fogja a látási viszonyokat az önnel szemben jövőket pedig meg fogja vakítani a fénnyel, ami senkinek nem esne jól. Ez komoly közúti dühöt is létrehozhat amire senki sem vágyik. Vannak olyan emberek akik a ködlámpákat akkor is használják ha nincsenek mostoha körülmények, viszont ezt sem szabad, mert a ködlámpákkal is meg lehet vakítani a velünk szemből jövőket hiszen a ködlámpákat úgy tervezték, hogy hihetetlenül fényesek legyenek. A ködlámpákat tehát csak erős ködben szabad használni, a rövid- illetve hosszúfényeket pedig esténként az út megvilágításától függően.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat