Hogyan utazzunk autóval a nagy melegben?

Az ember általában akkor indul nagyobb útnak az autójával, amikor a legnagyobb melegek vannak. Ez azért van így, mert a nyaralási időszak – értelemszerűen – a lehető legmelegebb időjárásra tevődik.

Hogyan védekezzünk?

Azonban ahhoz, hogy az utazás is komfortos és kellemes legyen, szükség van arra, hogy előre megtervezzük, hogyan védekezünk a nagy meleg ellen. Az egész kirándulást, vagy nyaralást elronthatja egy rosszullét, ami az odaút alatt következik be a hőség és levegőtlenség miatt. Jó, ha előre gondolkozunk, és minden eshetőségre felkészülünk, hiszen, ha eddig jól is bírtuk a meleget, nem biztos, hogy ezután is jól fogjuk. Viszont minden kellemetlen helyzetet meg lehet előzni megfelelő felkészültséggel. Az első és legfontosabb, hogy vizet vegyünk magunkhoz. Ha ez megvan, akkor az már egy garancia, hogy nem leszünk rosszul. A második a fényvédőkrém használata. Hibás gondolat, miszerint az ablaküvegek megvédenek a káros sugaraktól (főleg, ha még az ablak is le van tekerve…). Az autóban ugyanúgy leéghetünk, kiváltképpen akkor, hogyha hajlamosak vagyunk rá. Az utolsó, amit tehetünk, az, hogy szellősen öltözünk, és végig letekerve hagyjuk az ablakot, de persze nem annyira, hogy huzatot kapjunk. Ne engedjük, hogy megtévesszen ez a dolog. Lenyitott ablakkal is meg lehet fázni, nem számít, hogy kint 30 fok van…

A klíma: jó, vagy rossz?

Biztos furcsa, hogy eddig nem beszéltünk a legkézenfekvőbb meleg elleni védekezési módszerről, vagyis a klímáról. Ennek oka, hogy ez csak bizonyos helyzetekben hatásos. Pontosabban úgy kellene fogalmazni, hogy mindig hatásos, mert ellátja az alapvető funkcióját, viszont egyáltalán nem mindig hasznos is, mivel, bizonyos esetekben többet árt, mint használ. Ezek az esetek akkor állnak fenn, amikor a rendszer nem volt rendesen kitisztítva. Sokan nem tudják, de ha nem tisztítják ki minimum évente a teljes klímaberendezést, akkor ott olyan gombák szaporodnak el, amelyek visszafordíthatatlanul károsítják az ember egészségét (a leggyakoribb eset például az, hogy asztmát okoznak). Ezért, ha klímával utazunk, akkor mindenképpen figyelnünk kell erre a dologra, és felelősen kell cselekednünk. Ez nagyon nehéz, mivel a gombák elszaporodásának nincsen látható nyoma, ezért az ember hajlamos nem komolyan venni őket, holott ez az egyik legveszélyesebb tényező, amellyel az autózás kapcsán számolnunk kell.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat