Hogyan cseréljünk motorolajat?

Az olajcsere elvégzésének megtanulása egy rendkívül hasznos és kifizetődő dolog. Amellett, hogy az olajcsere több ezer mérfölddel megtoldja az autó élettartamát, egy komoly összeg kifizetésétől is megóvja magát, hiszen az olajcserék nem kevés pénzbe kerülnek, viszont ha saját maga végzi el az olajcserét, akkor csak egy kis időt kell rászánnia, pénzt nem. Itt van tehát az útmutató ahhoz, hogy hogyan cseréljen saját maga olajat.

A megfelelő olaj vásárlása

Az első és legfontosabb, hogy olaj vásárlásnál kövesse az autógyártó ajánlásait ami az olaj viszkozitását illeti. Nem minden motorolaj egyforma, a különbség pedig a viszkozitásban van, ami az olaj sűrűségét jelenti. Ha rossz típusú olajat vásárol meg, akkor ez rossz teljesítményhez vezethet és előfordulhat egy potenciális motorhiba is ami komolyabb károkat is okozhat. Ugyanez vonatkozik az olajszűrőre is. Réges-régen minden olajszűrő egyforma volt, de most már a különböző olajcsere intervallumokhoz különböző olajszűrők tartoznak. Egy olyan autóba, ami 3.000 kilométer után ajánlja az olajcserét teljesen más olajszűrő fog kelleni, mint egy olyan autóba, amelynél ez az ajánlás 6.000 kilométer. A gazdaságos és egy valóban jó szűrő között sok különbség van, de érdemes inkább egy magasabb minőségű olajszűrőre költeni, mert a pénzösszeg nem sokban tér el, viszont a különbség mégis érezhető.

Motorolaj csere lépésről lépésre

Az első lépésben helyezzen el egy műanyag fóliát a talajra és hajtson rá az autóval. Ez ugyanaz az elv, mint amikor újságot rakunk le a padlóra szobafestés előtt, hiszen a műanyag fólia megakadályozza majd azt hogy olaj kerüljön a padlóra. Majd emelje fel az autóját és állítsa be az emelőket még mielőtt újra leengedné az autót. Helyezze szerszámait egy tálcára vagy egy dobozba, hogy így ezeket könnyen elérhesse. Szüksége lesz egy csavarkulcsra a leeresztődugóhoz, egy szűrőkulcsra, egy leeresztő edényre, illetve egy új szűrőre. Mielőtt elkezdené nyissa ki az új palack olajat és kenje meg a tiszta olajjal az új szűrő tömítését. Távolítsa el a leeresztő dugót annak érdekében, hogy kifolyjon a régi olaj, majd távolítsa el az olajszűrőt is, hogy telepíthesse az újat. Miután a régi olaj lecsöpögött szereljen be egy új tömítést a dugóra majd húzza meg azt a gumibot segítségével. Végül törölje le a maradék cseppeket egy ronggyal és már készen is van. Ez tehát a motorolaj cseréje lépésről lépésre.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat