Hogyan kell ablaktörlőt cserélni?

A szélvédőn levő ablaktörlőket általában néhány évente szokás cserélni. Éppen emiatt az ablaktörlő cseréjének megtanulása egy értékes készség lehet, amivel nemcsak időt, de pénzt is spórolhat meg utólag. A régebbi zsíros és poros lerakódások a szélvédőnek nehezítik a látást és csökkentik a látási viszonyokat, tehát ha nem cseréli ki őket időben, akkor veszélyeztetheti magát és másokat is az utakon. Itt van tehát az ablaktörlő házi cseréjének a leírása.

Mire lesz szüksége?

Az első és legfontosabb amire szüksége lehet, az egy új ablaktörlő. Ilyenkor mindenképpen győződjön meg arról, hogy a megfelelő modellt választotta, mert nem minden ablaktörlő egyforma és nem minden ablaktörlő megfelelő minden autótípushoz. Ezen kívül szükség lesz műanyag adapter tartozékra, valamint kis laposfejű csavarhúzóra is. Az ablaktörlők csomagjában már általában benne vannak a tartószerkezetek is a kis műanyag csatlakozókkal együtt amelyek összekapcsolják a karral az ablaktörlőket. Győződjön meg róla, hogy ezek biztosan a csomagban vannak mielőtt hozzákezdene a csere folyamatához. Első lépésben parkolja le gépkocsiját a forgalomtól távol, egy egyenletes úton, hepe-hupák nélkül. Fogja meg az ablaktörlő karját és húzza el a szélvédőtől, hogy a kar merőleges legyen a szélvédőre.

Az utolsó simítások

A rögzítőfület a középső csatlakozó közelében kell lenyomnia, amit meg is kell lazítani. Ha az elején ez nehezen megy, akkor használjon egy kisebb csavarhúzót. Ha ez a fül ki van engedve, akkor húzza lefelé a régi ablaktörlőt a karról, és csúsztassa a fémrudakat a kar tetejére. Távolítsa el a régi ragasztót az ablaktörlőről és illessze be az újat a helyére. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a pengék rögzítő mechanizmusa megköveteli azt, hogy először a rögzítőket illessze be. Győződjön meg róla, hogy az ablaktörlők megfelelően rögzítve vannak, és hogy ugyanolyan irányba néznek mint a régiek. Ha erről meggyőződött akkor beszerelheti az ablaktörlőt a karba. Ha ez megtörtént akkor engedje vissza a karokat a helyére, de ezt finoman tegye különben a szélvédő is berepedhet. Végül ellenőrizze az ablaktörlőket a leglassabb fokozaton. Ha nincs csúszás és minden jól működik akkor jól végezte dolgát. Ha bármilyen probléma merülne fel, végezze el még egyszer a procedúrát. Így kell tehát ablaktörlőt cserélni anélkül, hogy a szervizelésre kéne költenie.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat