Hogyan alkalmazkodjunk az esőhöz vezetés közben?

A legtöbb ember, aki vezet, nem nagyon szereti a mostoha körülményeket. Itt elsősorban a rossz utakra, a sárra, és természetesen ennek okozójára, az esőre kell gondolni.

Pár hasznos tanács

Ha olyan helyzetbe kerülünk, hogy zuhogó esőben kell vezetnünk, akkor mindenképpen megéri megfontolni pár apró tanácsot. Persze, ezek nem törvényszerűek, de nagyban megkönnyíthetik az utazást. Fontos, hogy kedvezőtlen körülmények között is kényelmesen és komfortosan utazzunk. Ennek elérése képpen lássunk pár tanácsot az esős napokra: legelőször is azt kell figyelembe venni, hogy mekkora utat kívánunk megtenni. Az előre tervezés nagyon fontos ebből a szempontból is. Jó, ha megnézzük előre a zónák időjárását, és ehhez alkalmazkodva döntjük el, hogy érdemes-e útra kelni, vagy sem. ha csak tehetjük, ne indulunk el akkor, amikor végig zuhogót ír, mert az nemcsak kellemetlen, de számos veszélyt is tartogat. Azonban, ha már muszáj mennünk, akkor előtte mindenképpen le kell ellenőrizni, hogy az ablaktörlők tökéletesen funkcionálnak-e. Ugyanez a helyzet az abroncsokkal is. Ha ezek megvannak, akkor már bebiztosítottuk magunkat a hosszú úthoz. Amire a legnagyobb figyelmet kell szentelni az út során, az a fények megfelelő használata. Még abban az esetben is, ha nincs sötét, tanácsos, ha égetjük a ködlámpát, hiszen az esőcseppek, és a felgyülemlett pára miatt nagy arányban romlanak a látási viszonyok. Nemcsak a saját, hanem a mások testi épségére és lámpáira is figyelnünk kell az út során.

Még több hasznos tanács

Mindezek mellett van egy alapdolog, amelyet mindenképpen alkalmazni kell. Mégpedig azt, hogy betartsuk a távolságot az autók között. Itt nem csak az előírt távolságról van szó, hanem az esőben betartandóakról. Legjobb, ha minimum kétszer annyi távolságot tartunk az esős, csúszós időben a járművek között, mint amennyit normálisan tartanánk. Természetesen, az is fontos, hogy közben ne akadályozzuk a forgalmat (viszont ez nem nagyon szokott megtörténni, mert szélsőséges időjárási körülmények között minden sofőr óvatosabb). Ha az előbbiekben felsoroltakat mind betartjuk, akkor biztosan nem lesz problémánk (illetve, ha igen is, nem a mi hibánkból). Fontos az is, hogy folyton működésben legyen az ablaktörlő, mert amennyiben nem, a szélvédőre felgyűlt cseppek megakadályozzák a sofőrt a látásban. Hogyha hátul is van ablaktörlő, akkor az a lehető legjobb, viszont, ha nincs, akkor a tükröket kell használnunk ahelyett, hogy kinézzünk a hátsó szélvédőn.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat