Fékpor a felniken? Bosszantó, de kezelhető jelenség!

Szinte minden autótulajdonos találkozhatott már azzal az autó szépség hibával, hogy a felnije, nem is annyira koszos, mégsem lehet tökéletesen megtisztítani. Ezt a koszt, a felnire ráégett fékpor okozza.

Mi az a fékpor?

A mai járművek fékbetétjei szinte teljes mértékben fémből készülnek. Egy köteg acélszál összenyomásával és egyéb adalékanyagok összeolvasztásával állítják elő. A fékbetétekben megtalálható acélszál, egészen 30%-ig növekedett, ami egy koptatható anyag. Ezt dörzsölik a fék forgó részei, ami miatt keletkezik a fékpor. Ez nem jelenti azt, hogy nincs minden rendbe a fékekkel, inkább kinézetileg mutat csúnyán. Azonban, ha hosszabb ideig nem kap kezelést, a fémötvözeteket károsíthatja a maró hatása miatt. Van pár egyszerű lépés, amivel megakadályozhatjuk, hogy a por károsodást okozzon. A kis tapadó szemcsékből álló anyag, még a legkisebb résekbe is képes befurakodni, és mivel a jármű használata közben, a felni is felmelegszik a fékezéstől, ezért a por hajlamos a felnire való ráégésre. A probléma legtöbbször az első kerekeknél lép fel, mivel itt nagyobb a fékhatás, mint a hátsóknál. Ha lemossuk a kerék fémötvözeteit és a por még mindig ott maradt, akkor ideje kerék tisztítót vásárolni. Ezeket úgy tervezték meg, hogy még a legmakacsabb koszt is eltüntessék, viszont mielőtt belekezdene a letakarításba, olvassa el a használati utasítást, mivel ezzel csak bizonyos fémfelületeket tudunk megtisztítani. Kezdje először az alu-felnit lesúrolni, alkalmazzon műanyag kefét, azzal hatásosan el tudja tüntetni a port. Miután a por feloldódott, mossa le bő vízzel. Mozgassuk meg a kerekeket, hogy minden részét meg tudjuk szabadítani a kosztól.

Hogyan lehet megakadályozni a fékpor keletkezését?

A kerekek rendszeres tisztításával megakadályozhatjuk a por felhalmozódását, és az ezáltal keletkező károkat is. Fordítsunk különös figyelmet a kerék ötvözetein lévő résekre és rögzítő csavarokra, ahol a por hajlamos a tapadásra. Egy erre szánt kefe, kiválóan alkalmas lehet. Miután letakarítottuk, kenjük be egy réteg kerékviasszal, mely megvédi és megakadályozza, hogy a por közvetlenül érintkezzen a fémfelületekkel a jövőben. A következő alkalommal, amikor a kereket tisztítjuk, a fékpor sokkal könnyebben lefog válni. Ajánlatos a viaszt 2-3 havonta újra felkenni, attól függetlenül, hogy milyen gyakran használjuk a járművet. A viasz alkalmazása előtt, mindig bizonyosodjunk meg róla, hogy a kerék minden részét alaposan megtisztítottuk, mivel a viasz csak így lehet hatásos a por megtapadása ellen.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat