Hazánk az autóipar európai fellegvára marad

35 milliárd forint értékű új gyártócsarnokot épít Székesfehérváron az Arconic-Köfém Kft. A beruházással kapcsolatban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta: hazánk az európai autóipar fellegvára marad.

Minimum kétszáz új munkahely jön létre

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Székesfehérváron, az Arconic-Köfém Kft. 35 milliárd forint értékű új, 17 ezer négyzetméteres gyártócsarnokának alapkőletételén elmondta: ez a beruházás is biztosítja, hogy hazánk az európai autóipar fellegvára marad. A fejlesztésnek köszönhetően félmillióval több alumínium kerékterméket fognak gyártani az amerikai Arconicnál, és minimum kétszáz új munkahely jön létre. Az Arconic Inc. vezérigazgatója szerint mióta 1993-ban megkezdték magyarországi tevékenységüket, több mint 550 millió amerikai dollárt fektettek be, jelenleg 2300 embert foglalkoztatnak. 2022-ig a keréktermékek piacán 70 százalékos keresletnövekedés várható, és a fehérvári gyár kapacitásnövelése bevételnövekményt is hozhat magával. Az Arconic a repülőgép- és a járműipar világszinten piacvezető beszállítója, ma már gazdasági teljesítményük meghatározó a hazai gazdaság számára. A magyar ipar kibocsátásának 28,6 százaléka egyébként az autóiparból származik.

Világszínvonalat hoznak hazánkba

Az Arconic-Köfém új gyára jelentősen hozzájárul a legmagasabb szintű keréktermékek gyártásához. Az építkezés 2019-es befejezéséig hétszázra nő a munkatársak száma az üzemben. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere szerint a 35 milliárdos beruházással az üzemben dolgozók teljesítményét ismerte el a cégvezetés; világszínvonalat hoznak hazánkba. Az Arconic egyébként 1993-ban vásárolt többségi tulajdont az akkori Székesfehérvári Könnyűfémműben. A cég egyike a legnagyobb száz hazai vállalatnak és a tíz legnagyobb termeléssel foglalkozó befektető között van.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat