Használj-e autóponyvát?

Az autó tárolása nem egyszerű feladat, ugyanis ha nem megfelelő körülményeket biztosítunk neki, akkor gyorsan romolhat az állapota használat nélkül is. Nem mindenki rendelkezik fűtött garázzsal, így maradnak az alternatív megoldások: a mélygarázs vagy az autóponyva.

A semminél jobb

Sokan kénytelenek a szabad ég alatt tárolni az autójukat, hiszen nem rendelkeznek garázzsal. Az utcán vagy az udvaron hagyott kocsi viszont ki van téve az időjárás viszontagságainak, az eső, a pára vagy adott esetben a jég is hatással lehet az állapotára. Kicsit jobb lehet a helyzet, ha a saját udvarunkon tudunk parkolni, hiszen ott be tudunk állni egy kialakított tető alá, így legalább nem esik rá közvetlenül a jég, és védve van az esetleges leszakadó ágaktól is. Arra viszont figyeljünk oda, hogy ne közvetlenül a földre, vagy a fűbe álljunk vele. A talajnak ugyanis van egy állandó kipárolgása, ami könnyedén lecsapódhat a kocsi alvázán lévő fémes alkatrészeken, és rövid időn belül korrodálódhatnak az elemek, így a legjobb, ha betonon parkolunk vele a fedél alatt, ha már száraz, fűthető garázsunk nincs. Az utcán hagyott autók esetében is kerüljük a füves részeket, a legjobb, ha az út szélén vagy a kialakított parkolókban hagyjuk a járművet. Ott azonban nem tudunk tető alá húzódni vele, ezért félő, hogy egy jégeső vagy a letöredező ágak kárt tesznek benne. Sőt, akár az UV-sugárzás is káros lehet a fényezésre, nem is beszélve a madárpiszokról, ami ha hosszabb ideig marad az autón, akkor szintén lemarhatja a festéket. Éppen ezért megoldást jelenthet az autóponyva. Nem mindegy azonban, hogy milyet teszünk a kocsinkra, ugyanis az olcsóbb kategóriájú termékek sokszor inkább kártékonyak, mint hasznosak. Milyet válasszunk?

Az autóponyvák típusai

Ha eldöntöttük, hogy a ponyva lesz a megoldás az autónk gondjaira, akkor válogathatunk a típusok között. Nyilván szeretnénk az autónknak a legjobbat, viszont nem elhanyagolható szempont a megfelelő darab kiválasztásakor az ár sem. Az egyszerűbb nejlon ponyvákat ugyan már néhány ezer forintért megkaphatjuk, azonban ezeket bármennyire is precízen helyezzük rá a kocsinkra, nem tudjuk megakadályozni, hogy a pára ne jusson be alá. Emiatt viszont egy melegebb napon a ponyva üvegházként működik, a forró párás levegő pedig kedvez a baktériumoknak, ráadásul a korrózió ellen sem védjük a járművet. Ráadásul pedig, bármennyire is sikerült letakarítanunk az autót a ponyvázás előtt, az apró porszemcsék is bejuthatnak a ponyva alá, ami azért problémás, mert a szél segítségével ezek kisebb-nagyobb karcolásokat ejthetnek a fényezésen. Érdemes tehát olyan autóponyvát beszerezni, amely szövet anyagból készül, ezáltal szellőzik, emiatt pedig a pára nem szorul be alá. Persze tökéletes védelmet ez sem nyújt, a por és a szél itt is tehet kárt, ha hosszú ideig tároljuk benne a kocsit. Ha kicsit drágább kategóriát választunk, akkor a minősége is várhatóan jobb lehet, ugyanis a ponyvagyártók vállalják, hogy a portékájuk védelmet nyújt az eső, a pára és az UV-sugárzás ellen is, ráadásul ezeket már stabilabban lehet a kocsihoz rögzíteni, így pedig a szél ellen is védelmet nyújthatnak. A prémium kategóriás ponyvák pedig egyenesen a jégeső és a leszakadó kisebb ágak ellen is óvják az autót, a tetejébe varrt vastag habanyag segítségével. Ezeken kívül persze választhatunk speciális autóponyvát is, amellyel akár a hónapokig nem használt oldtimer autókat is biztonságban tudhatjuk, ezeknek az ára azonban elég borsos, ilyenkor már érdemes egy garázs bérlésén is elgondolkodnunk.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat