Gömbfejek cseréje az autónkban

Gömbfejek cseréje az autónkban azok közé a feladatok közé tartozik, amelyeken nagyon nem érdemes takarékoskodni. A lógó és emiatt kopogó gömbfejek helyére újak beépítése egyébként rutin feladat a autószerviz számára.

A gömbfejek cseréje sok helyen válhat szükségessé

A gömbfejek aránylag kicsi és egyszerű alkatrészek, így nem is tartoznak a drágák közé, mégis nagy szerepet játszanak az autó számos részegységének hibátlan működésében. A járművekben számos helyen alkalmaznak gömbfejeket, de a futómű elemeinél működőek a legfontosabbak, mert, ha ezekkel van baj, annak akár baleset, személyi sérülés, illetve jelentős anyagi kár lehet az eredménye. Mindebből az következik, hogy semmilyen szempontból nem éri meg tétovázni és halogatni a gömbfejek cseréjét az autónkban, ha azok arra megérettek.

Mikor kell gömbfejet cserélni?

A gömbfejek cserélésére gyakran a kopogásuk hívja fel legelőször a figyelmet. Ez annyit jelent, hogy a gombfej belsejében a kopás már annyira előrehaladott szakaszban van, hogy az egymáson csúszó felületek érintkezésénél jelentős hézagok keletkeztek, amit a kenőanyagok nem képesek kitölteni. Ez lehet egyszerűen az idő múlásával párhuzamosan fellépő normális kopás következménye, de az sem kizárt, hogy például egy porzáró gumi sérülése miatt idegen anyag, por, vegyszer és nedvesség került a gombfejbe. Akár így, akár úgy a csere az egyetlen megoldás, amit gyorsan és nem is túl drágán végez az autószerviz.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat