Félelem a vezetéstől

Az amaxafóbia, azaz a vezetéstől való félelem sok százezer ember életét keseríti meg a világ minden táján. Valójában az érintettek nem is a vezetéstől, hanem a vezetés során esetlegesen kialakuló problémás körülményektől tartanak. Vannak, akik már a jogosítvány megszerzése alatt is ezzel a szorongással küzdenek és akadnak olyanok is, akiknél csak később merül fel ez a roppant kellemetlen teher.

Az amaxafóbia

A vezetéstől való irracionális félelem mindkét nemet érinti, azonban a statisztikák azt mutatják, hogy nagyobb százalékban a nőknél jelentkezik. Egyes teóriák szerint a férfiaknál hasonló arányban van jelen, azonban a társadalmi nyomás miatt ezt nagy részük nem árulja el. Az amaxafóbiában szenvedők gyakran fizikai tüneteket is produkálhatnak, hiszen sűrűn jelentkezik náluk erős verejtékezés, szédülés, légszomj, felgyorsult szívverés vagy akár mellkasi fájdalom is. Jellemző rájuk az elkerülő magatartás, azaz mondvacsinált indokokkal próbálnak kibújni az esetükben rendkívül nyomasztónak ítélt vezetés felelőssége alól. Bár a probléma sokaknak úgy tűnhet, hogy csak egy felesleges pánikolás, közel sem szabad egy egyszerű kézlegyintéssel, vagy ami még rosszabb, erőszakos okoskodással és kioktatással elintézni. Ha erős vezetéstől való félelmet tapasztalunk valamelyik ismerősünkön, legyünk megértők, próbáljunk mihamarabb segítő kezet nyújtani!

Keressünk megoldásokat!

Az első és legfontosabb, hogy semmi esetre se érezzük cikinek a problémánkat. Igenis mondjuk ki, beszéljünk róla minél több embernek. Sokszor már ez is nagy segítséget jelenthet a stressz kezelésében. Ha rászánjuk magunkat, hogy volán mögé üljünk, lehetőség szerint ne fogyasszunk koffeintartalmú italokat, mert a koffein felerősítheti a szorongás érzését. Eleinte próbáljunk beszervezni magunk mellé egy tapasztalt sofőrt. A tudat, hogy ott van valaki, aki segíthet megoldani a felmerülő problémákat, biztonságérzetet ad, így enyhíti a félelmet. Első vezetéseinket lehetőség szerint nappalra, valamint optimális időjárási körülmények közé tervezzük. Gyakorláskor nem árt, ha kisebb forgalmú időszakokat és helyszíneket választunk, hiszen egy hétköznap reggeli vagy délutáni vezetés Budapest belvárosában a tapasztaltabb sofőrnek is kihívást jelenthet. Tegyük ki az autó hátsó részére a T betűt. Csakúgy, mint a problémáról beszélni, ez sem ciki. A közlekedésben résztvevők sokkal türelmesebben és megértőbben fognak viselkedni, ha látják, hogy friss sofőrrel van dolguk. Ha valaki ennek ellenére goromba, ne foglalkozzunk vele, hiszen olyan szegénységi bizonyítványt állít ki magáról, ami előrevetíti, hogy véleményét teljesen figyelmen kívül hagyhatjuk.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat