Ezeket Ön is ellenőrizheti autóján a tavaszi karbantartás alkalmával

Gumicsere, takarítás, tisztítás, teljes átvizsgálás… A téli időszak rendkívül megviseli az autókat, emiatt elengedhetetlen a tavaszi szezonra való felkészítésük. Mutatjuk, hogy pontosan milyen lépésekből áll a gépjárművek tavaszi felkészítése.

Gumicsere, takarítás, tisztítás

A téli gumi a meleg időben nem tapad úgy, mint a nyári gumi. Emiatt jelentősen megnőhet a féktáv, ami balesethez vezethet. Szóval a gumicsere a tavaszi felkészítés első lépése. A nyári guminál 4 mm az elfogadható profilmélység, amennyiben ez alá kerül, nem érdemes felhelyezni, újat kell venni. Továbbá arra is figyelni kell, hogy 5 évnél idősebb gumiabroncs ne kerüljön az autóra. Mikor jön el a gumicsere ideje? Érdemes várni március végéig. Sőt, akár még tovább is, ha utazás van tervben olyan országokba, ahol még lehet hó és jég. Mindemellett a guminyomást is ellenőrizni kell, hiszen ez is fontos a biztonságos közlekedés és a megfelelő fogyasztás érdekében. A gumik ellenőrzése mellett fontos lépés a takarítás is. A téli időszakban sóval szórják fel az utakat, melyek az autóra kerülve kifejezetten károsak. Amennyiben nem kerülnek időben eltávolításra, szétmarhatják az autó bizonyos elemeit. Emiatt a sót az egyéb szennyeződésekkel együtt nagynyomású mosással érdemes eltávolítani. Továbbá az utasteret és a motorteret és érdemes kitisztítani. Utóbbit érdemes szakemberre bízni, hiszen ügyelni kell közben az elektronikára.

Teljes átvizsgálás szakszervizben

Érdemes teljes átvizsgálást végeztetni egy szakszervizben, hiszen csak így lehetünk biztosak abban, hogy az autó valóban készen áll a tavaszi szezonra. Át kell vizsgáltatni egy szakemberrel a fékeket, a hűtőfolyadékot, a szélvédőt, a légszűrőt, a hajtószíjakat, az akkumulátort, a gyújtógyertyákat, a motorolajat és a világítást. Mindemellett pedig a futóművet is át kell nézetni a tavaszi szezon előtt. A téli időszakban nehezebb észrevenni a kátyúkat, így szinte mindenki belehajt néhányba ezekben a hónapokban. Ennek a futómű látja a kárát, szóval minden esetben érdemes felkeresni egy szakembert, aki elvégzi a műszeres beállítást amennyiben szükséges. Az említett lépések elvégzése elengedhetetlen a biztonságos közlekedés érdekében. Persze most is gondolni kell a téli időszakra, szóval ügyelni kell a hólánc, a hózokni és a téli gumi megfelelő tárolására. A nem használt gumiabroncsot állítva kell tárolni, illetve csökkenteni kell benne a nyomást. Továbbá érdemes időnként átforgatni, hogy a téli időszakban újra megbízható szolgálatot nyújtson.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat