Ezeket az eszközöket szerezd be, ha otthon akarod cserélni

Általában azt javasoljuk, hogy mindent érdemes szakemberre bízni az autóval kapcsolatban. Azonban az olajcsere nem ilyen, hiszen sokat lehet vele spórolni, ha nem szervizben csináltatjuk, ráadásul nem is bonyolult feladat. Mutatjuk, mit érdemes tudni az otthoni olajcseréről.

Az új motorolaj esetében fontos, hogy rendelkezzen a gyártó tanúsítványával

Olajcserére általában 10-15 ezer kilométerenként van szükség. Az olajcsere során többek között arra kell figyelni, hogy milyen olajra kerül a választás, mivel kerül leszedésre az olajszűrő és hogyan történik a leengedés. Lássuk, picit részletesebben! Az autógyárak előírnak minősítési szintet, amit mindenképpen figyelembe kell venni az új motorolaj és az új szűrő megvásárlásakor. Az új motorolaj esetében a viszkozitás mellett fontos, hogy rendelkezzen a gyártó tanúsítványával. A motorolajon semmi esetre sem szabad spórolni, hiszen egy rossz változat könnyedén tönkreteheti a motort. Első lépésként meg kell emelni az autót és alá kell támasztani. Ehhez értelemszerűen szükség lesz egy emelőre és egy támasztékra. Az autóemelő használata gondos körültekintést igényel. Amennyiben van otthon akna, természetesen nincs szükség emelésre. Ezt követően a leeresztő csavart kell kicsavarni és a használt olajat egy edénybe engedni. Ezt az olajat nem szabad a lefolyóba önteni, hiszen rendkívül káros a környezetre. Ma már a legtöbb benzinkúton átveszik a használt motorolajat.

Fontos, hogy megfelelően kerüljön a helyére az új szűrő

Miután kifolyt a használt olaj, le kell csavarni az olajszűrőt. Ezt követően mehet vissza a helyére a leeresztő csavar. Ekkor már elő lehet venni az új szűrőt és meg lehet tölteni az új motorolajjal. A tömítést is érdemes bekenni vele, majd pedig vissza lehet csavarni a szűrőt. Fontos, hogy megfelelően kerüljön a helyére az új szűrő, különben könnyen meghibásodhat a motor. Az otthoni olajcsere részfeladatai közül a legegyszerűbb következik: az új motorolaj betöltése a betöltőnyílásba. Típustól függően előfordulhat, hogy nehézkes a hozzáférés, ilyenkor bátran lehet használni tiszta tölcsért is a művelethez. A töltés közben nívópálcával ellenőrizhető az olajszint. Napjainkban már az otthoni olajcseréhez szükséges eszközök, azaz a villáskulcs, az emelő, a támasz, az új motorolaj, az új szűrő és a nívópálca, beszerezhetőek szakboltokban és webáruházakban. Fontos hangsúlyozni, hogy csak akkor szabad hozzákezdeni az otthoni olajcseréhez, ha teljesen biztosak vagyunk a dolgunkban, különben akár kárt is okozhatunk a rendszerben.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat