Ezekkel a gyújtótekercstípusokkal találkozhatsz autódban

Mire jó a gyújtótekercs? Valóban nem lehetne nélküle elindítani az autót? Mennyi gyújtótekercs található egy gépjárműben? Mi a szerepe a gyújtótekercssínnek? Milyen elvárások ismertek az alkatrésszel szemben? Honnan lehet tudni, hogy gond van a gyújtótekerccsel? Milyen jelei lehetek a meghibásodásnak? Jöjjenek a válaszok!

Az autót nem lehetne elindítani gyújtótekercs nélkül

A gyújtótekercsre azért van szükség, mert nélküle nem jönne létre a belső égésű motorokban a robbanás. Szóval az autót elindítani sem lehetne nélküle, hiszen feltétlenül szükséges a gyújtás létrejöttéhez. Ennek az alkatrésznek köszönhető az a nagyfeszültség, ami szükséges az üzemanyag begyújtásához szükséges szikrához. Szóval a segítségével képződik szikra a gyertya két pólusa között. A mai autók többségében annyi gyújtótekercs található, ahány henger van a rendszerben. A gyújtótekercseket a gyújtótekercssín köti össze. A három- és négyhengeres motorok esetében ez a változat legelterjedtebb. A gyújtótekercsek ezáltal kis helyet foglalnak el a motortérben. A minimális helyigény mellett elvárás az alkatrésszel szemben, hogy kevés üzemanyagot fogyasszon és csökkentse a gépjármű károsanyag-kibocsátását.

A gyújtótekercsek többnyire nem szorulnak cserére

A kiváló minőséget képviselő, megbízható gyártótól származó gyújtótekercsek többnyire nem szorulnak cserére, az autó egész élettartama alatt kiválóan működnek. Ritkán előfordulhat a meghibásodásuk, ami általában egyéb alkatrészek meghibásodására vezethető vissza. Továbbá gondot okozhat, ha túlmelegedik, megsérül az alkatrész vagy kilazulnak a rögzítőelemek. Honnan lehet tudni, hogy gond van a gyújtótekerccsel? Jelezhet, ha felvillan a check engine lámpa, megnő az üzemanyag-fogyasztás vagy pedig jelentősen csökken a teljesítmény. Sajnos nem javítható a meghibásodott gyújtótekercs, mindenképpen cserére szorul. Arra figyelni kell, hogy ne kerüljön oxigén a házrészbe, hiszen az teljesen tönkre teheti az alkatrészt. A csere nem túl időigényes feladat, de minden esetben érdemes tapasztalt autószerelőre bízni. Speciális eszközök kellenek a hiba okának kiderítéséhez. Bár, bizonyos okok otthoni körülmények között is ellenőrizhetőek. Például láthatóak az oxidáció nyomai, a házon kialakult lyukak, valamint a lerakódások. Ezekből egyértelműen gyújtótekercshibára lehet következtetni. A legegyértelműbb jel, ha nem indul az autó. A hiba megelőzéseképpen érdemes évente legalább egyszer ellenőriztetni a gyújtótekercsek állapotát.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat