A nyelestengely csapágy hiba jelei

Milyen szerepe van a nyelestengely csapágynak? Mit érdemes tudni erről az alkatrészről? Milyen jelek utalhatnak a meghibásodására? Mi történik, ha a hibás nyelestengely csapágy cseréjére nem kerül sor időben? Érdemes otthon próbálkozni a cserével? Megválaszolunk minden fontos kérdést a nyelestengely csapággyal kapcsolatban.

A nyelestengely csapágy a nyelestengely szimering mellett helyezkedik el

A nyelestengely szerepe elengedhetetlenül fontos a gépjármű erőátviteli rendszerében. Ez a rendszer az, ahol a főtengely fogaskerekéhez vannak illesztve az egyes fogaskerekek és ennek a rendszernek a segítségével meg lehet választani a meghajtás fordulatszámát, valamint a leadott teljesítményt. Itt található a nyelestengely szimering, mely egyszerre rugalmas és szilárd, így biztosítja a szabad mozgást lehetővé tevő kötést a rendszerben. A fém és gumi elemekből álló nyelestengely szimering a sebességváltó rendszerében található nyelestengely csapágynál helyezkedik el.

Mit érdemes tudni a nyelestengely csapágyról?

A nyelestengely csapágy segíti a sebességváltó rendszerben lévő fogaskerekeket a könnyed mozgásban. A nyelestengely csapágy meghibásodására utalhat az enyhe olajfolyás és a sebességváltórendszer környékéről érkező furcsa hang, zúgás. Később pedig maga a sebességváltás is problémássá válhat. Nem érdemes megvárni, hogy már a sebességváltás is problémás legyen, hiszen ilyenkor előfordulhat, hogy már nem csak a nyelestengely csapággyal van probléma, hanem egyéb alkatrész is meghibásodott. Szóval az alkatrész cseréje nemcsak elengedhetetlen, hanem sürgős is. A nyelestengely csapágy meghibásodása jellemzően az idősebb gépjárműveknél fordul elő, szóval a nagyobb futásteljesítményt követően. Természetesen vannak kivételes esetek, például bizonyos márkák egyes típusainál már-már típushibának tekinthető az alkatrész meghibásodása. Mi történik, ha a hibás nyelestengely csapágy cseréjére nem kerül sor időben? Ha nem kerül sor időben a cserére, akkor akár az egész sebességváltó-rendszer meghibásodhat, ami sokkal nagyobb költséggel jár, mint önmagában a nyelestengely csapágy cseréje. Amennyiben időben sor kerül egy szakszervizben a cserére, nem lesznek súlyos következményei a nyelescsapágy meghibásodásának. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy érdemes-e otthon próbálkozni a cserével? Nem érdemes otthon próbálkozni vele, mindenképpen szakemberre kell bízni a feladatot, hiszen a nyelestengely csapágy cseréjéhez szét kell szerelni az egész sebességváltó rendszert.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat