Eljött a porlasztófúvóka cseréjének ideje

Az üzemanyagrendszer egyik fontos szerepet betöltő, nélkülözhetetlen része a porlasztófúvóka. Mi is pontosan a szerepe? Milyen jelek utalnak arra, hogy cserére szorul? Mi okozhatja a meghibásodását? Az alábbiakban megválaszoljuk ezeket a kérdéseket, továbbá arra is kitérünk, hogy mi a teendő, ha eljött a porlaszt fúvóka cseréjének ideje.

Mi a szerepe a porlasztófúvókának? Honnan lehet tudni, hogy a fúvóka cserére szorul?

A belsőégésű motorok működéséhez számos külső tényező hozzájárul, melyek közül a két legfontosabb az üzemanyag és az égéshez szükséges levegő. E két külső tényező megfelelő arányú keverékét állítja elő a porlasztó. A porlasztófúvóka igen precíz és fontos alkatrész, az üzemanyagrendszer egyik elengedhetetlen része. Mivel az üzemanyagrendszer feladata biztosítani, hogy mindig elegendő üzemanyag jusson a motorhoz, a porlasztófúvóka munkája is nélkülözhetetlen. Mi a feladata a porlasztófúvókának? Az üzemanyagtartályból a szivattyú segítségével a porlasztóba kerül az üzemanyag, ahol levegővel keveredik és így jut el a hengerekhez. A porlasztófúvókából az üzemanyag apró cseppek, vagyis köd formájában kerül kiporlasztásra és keveredik a levegővel. Szóval a segítségével állítható elő a motor számára szükséges üzemanyag-levegő keverék, így mindig annyi üzemanyag jut az égéstérbe, amennyi szükséges. A porlasztófúvóka kopóalkatrész, ezért bizonyos időközönként cserére szorul. Honnan lehet tudni, hogy a fúvóka cserére szorul? Ha már nem látja el a feladatát. Hibás működése rossz indulást, csökkent motorteljesítményt és egyenetlen alapjáratot eredményez. A porlasztófúvóka meghibásodását okozhatja többek között mechanikai sérülés vagy szennyeződés.

Mi a teendő, ha meghibásodott a porlasztófúvóka?

Eljött a porlasztófúvóka cseréjének ideje? Amennyiben meghibásodott a porlasztófúvóka, fel kell keresni egy megbízható szervizt, ahol lelkiismeretes munkát végeznek a szakemberek. Fontos, hogy minél hamarabb kerüljön sor erre a lépésre, hiszen a meghibásodott porlasztófúvóka hosszú távon komolyabb problémákat is eredményezhet az autóban, akár az egész üzemanyagrendszer meghibásodását is eredményezheti. Jó hír, hogy a porlasztófúvóka többnyire tisztítható, azonban számos alkalommal ilyen esetben is csak a teljes körű felújítás jelenthet megoldást. A porlasztó vizsgálatára, javítására és cseréjére is lehetőség van a jól felszerelt szervizekben. A porlasztó tesztelésére speciális lehetőségek állnak rendelkezésre. A csere során az alkatrész lehet új, de utángyártott változat is választható. A lényeg, hogy a kiválasztott alkatrész tartós, megbízható és strapabíró legyen.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat