Hasznos tanácsok kettőstömegű lendkerék szereléséhez

Meghibásodott a kettőstömegű lendkerék. A mondat hallatán a legtöbb autótulajdonos gyomra görcsbe rándul. Ennek oka nem véletlen, hiszen a meghibásodott kettőstömegű lendkerék cseréje akár több százezer forintos költséggel is járhat. Ráadásul a munkadíj és az esetlegesen szükséges kuplungcsere tovább növeli a kellemetlen kiadást. De mi a szerepe a kettőstömegű lendkeréknek?

Mi a szerepe a kettőstömegű lendkeréknek?

Napjainkban már szinte nem létezik dízeles autó kettőstömegű vagy kéttömegű lendkerék nélkül. Továbbá számos benzines gépjárműnél is előfordul. Ez a zseniális alkatrész tette lehetővé a nagyobb löket térfogatú dízeles motorok elterjedését a gépjárművek piacán. A kettőstömegű lendkerék többek között egy elsődleges lendkerékből és a tekercsrugókkal hozzá kapcsolódó másodlagos lendkerékből, valamint surlódóbetétből áll. A kettőstömegű lendkerék egy rezgéscsillapító alkatrész, mely elnyeli a motor torziós rezgéseit, így nagyban hozzájárul a komfortérzet javításához. Ennek az összetett szerkezetnek a segítségével egyenletesebb alapjárat biztosítható a motornak és csökkenthető a fogyasztás, valamint a sebességváltó és a forgattyús tengely terhelése. Mindez hozzájárul a gépjármű halkabb és rezzenéstelenebb működéséhez és a vezetés közbeni maximális kényelem megteremtéséhez. A kettőstömegű lendkerék élettartama legfeljebb 100-300 ezer kilométerig terjedhet. Ez egy körülbelüli érték, hiszen az alkatrész élettartamát a motor teljesítménye, a műszaki karbantartás, valamint az autó felhasználási jellege is befolyásolja.

Milyen jelekből lehet a kettőstömegű lendkerék meghibásodására következtetni?

A kettőstömegű lendkerék meghibásodásának számos oka lehet. Sőt, bizonyos jelekből következtetni lehet arra, hogy az alkatrész hamarosan javításra szorul. Melyek ezek a jelek? Például az egyenetlen alapjárat, illetve az indításkor és leállításkor jelentkező koppanó hang. Továbbá a meghibásodást jelezheti, ha vezetés közben a megszokottnál jobban rezeg az autó és az alapjárat során zörgő hang hallható. A kettőstömegű lendkerék cseréje során mindenképpen érdemes cserélni a lendkerekek csavarjait, mely a legtöbb alkatrésznél tartozék, azonban néhány modellnél ez külön tétel. A cseréhez mindenképpen javasolt olyan szervizt választani, mely megfelelő szerszámokkal és megbízható szaktudással rendelkezik. Amennyiben túl kevés kilométer után ment tönkre a kettőstömegű lendkerék, érdemes a szükséges csere mellett kideríteni, hogy milyen hiba okozta az alkatrész meghibásodását.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat