Eljön az idő, hogy menet közben, napenergiával töltjük majd az elektromos autónkat

Nulla környezeti hatású utak, e-autópályák. Szokjuk a kifejezéseket, mert ezek jelentik az autóipar jövőjét. Egy újabb lépés ez a fenntartható közlekedés felé vezető rögös úton.

Egyelőre kísérleti jelleggel

Az nem újdonság, hogy az autóipar jövőjében az egyik meghatározó résznek tartják az e-autópályákat, vagyis azokat az utakat, amelyek úgy töltik az elektromos autókat, hogy azoknak semmi dolga sem lesz, csupán haladni az adott szakaszon. Az viszont már érdekesebb, hogy mindezt szeretnék a környezet teljes tehermentesítésével megoldani. A nulla környezeti hatású utak felé most több ország is nyitott, Svédország és Németország után Olaszországban építenek ilyen szakaszt – egyelőre kísérleti jelleggel. Hogy miről van szó? Olyan utakat szeretnének, amelyek a mellettük elhelyezett napelemeknek köszönhetően szerzik az energiát, amelyet aztán továbbadnak a rajtuk közlekedő autóknak. Hogy ez futurisztikusnak hangzik? Pedig nem vagyunk már messze tőle. Ez egy újabb lépés a fenntartható közlekedés felé vezető rögös úton. Hogyan működik? A Scania megoldásával például a tehergépkocsik pantográfos áramszedőkön szedik fel az energiát, amelyet a fuvarozáshoz hasznosítanak. Ehhez egy felsővezetékhez kapcsolódnak, de nem végig, csak amikor akarnak. Amikor leválnak, akkor a villanymotor hasznosítja a felgyülemlett energiát.

Támogatják a fejlesztést, fejlődést

A már említett olasz projekt első körben egy hat kilométeres szakaszt érint, egészen pontosan Romano di Lombardia és Calcio között. Ez persze csupán az első lépés, mert ha beválik, valóban ez a megoldás jelentheti az egyik forradalmi változást az autóiparban. Az észak-olaszországi kísérlet célja a már említett nulla környezeti hatású út, amely a tervek szerint 62 kilométer hosszú lesz, és három nagyvárost, Bresciát, Bergamót és Milánót köti majd össze. Ilyen típusú e-autópálya még nincs Európában, szóval ezzel történelmet írhatnak az olaszok. Az egész mozgatórugója pedig az a környezetvédelmi cél, amely az elektromos autók piacára is nagy hatással van. A szén-dioxid-kibocsátás annyira központi téma lett, hogy mára minden autógyártó dolgozik az elektromosság kérdésén, hosszú távon több helyen is szeretnék a teljes autóállományt ilyen típusra lecserélni. Ha ehhez hozzátesszük a szintén az elkezdődött dízeles kitiltásokat, láthatjuk, hogy egy irányba haladnak a történések. Olaszországban teljesen az e-autópálya mögé álltak, a politikusok és a piac szereplői is támogatják a fejlesztést, fejlődést. A projekt nem csak az autózást, hanem a közúti fuvarozás koncepcióját is megváltoztathatja.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat