Csodaülést fejlesztett a Toyota

Megint újított a Toyota. A cég olyan különleges ülést fejlesztett ki, mely egy számítógép és szenzorok segítségével veszi fel a benne ülő testalkatát. Hogy mire jó ez? Mindenre.

Segíti a koncentrációt

A Toyota Boshoku automatikus ülésállító rendszere egy újabb egyedi fejlesztés a japán autógyártól. Próbálták elérni, hogy minél több irányban, minél több fokozatban lehessen állítani az ülést. Ha azonban túl sok a lehetőség, az utas nehezen választ. Erre a problémára keresett és talált zseniális megoldást a gyár. A végtelen lehetőségek közül ugyanis lehetetlen megtalálni azt, hogy melyik az ideális, hosszú távon is kényelmes, nem fárasztó, beállítás, ami esetleg még segíti vezetésben való koncentrációt is. A Shuhei Toyota kifejezetten autóbelsők fejlesztésével foglalkozik hosszú évek óta, nem csoda, hogy minden igénynek megfelelő megoldást talált.

Éberség figyelő és háttámasztás

Az ülés háttámláját nem kevesebb, mint háromszáz, egymástól teljesen függetlenül mozgatható elasztomer blokkból rakták össze, ezek pontos követik az utas hátának görbületét. Az optikai rendszer az autóhoz közeledő utas testalkatát kamera segítségével elemzi ki, majd a beülést követően összetett nyomásérzékelők igazítják helyükre az elemeket. Egyelőre csak a prototípus készült el, aminek hatalmas jövőt jósolnak. Összekapcsolható a fedélzeti rendszerekkel, éberség-figyelőt is van benne. A feltalálók egy gyorsulásérzékelőt is terveztek bele, így megtámasztja az utas felsőtestét, és olyan pozícióban tartja, ahogy azt az utazási szituáció megköveteli. A rendszer akár orvosi minőségű masszázsra vagy akupresszúrára is alkalmassá tehető.  És, hogy mikor kapható majd Magyarországon is a csodaülésből? Erről természetesen még semmit sem tudni.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat