Mit tehetünk, ha az utasunk okozza a kárt?

Az egyik leggyakoribb közlekedési baleset a nagy forgalomban, amikor rányitjuk az ajtót egy másik autóra. De mi van akkor, ha nem a sofőr, hanem az utas teszi ezt meg? Mit fizet a biztosító? Na és persze kit terhel a felelősség?

Az ajtó kinyitása a kocsi üzemeltetésének része

Sok kellemetlen helyzetbe kerülhetünk sofőrként és autótulajdonosként, az egyik ilyen, amikor egy balesetnél az autó utasa okozza a kárt. Nem is gondolnánk, de meglehetősen magas az ilyen problémák aránya, ami legtöbbször egy rossz ütemben kinyitott ajtó lehet. Az a szerencsésebb eset, ha „csak” anyagi kárral jár a figyelmetlenség, az már nagyobb probléma, ha egy autósra vagy kerékpárosra nyitják rá az ajtót, ami így könnyen személyi sérüléshez vezethet. Amit fontos tudni, hogy a gépjármű ajtajának kinyitása a kocsi üzemeltetésének részét képezi, ennél fogva minden esetben az üzembentartó felelőssége. Még akkor is, ha esetleg ott sincs az esetnél – annak lesz baja belőle, akinek a neve szerepel a forgalmi engedélyben.

A kötelező biztosítónak helyt kell állnia

A fenti esetben többirányú kártérítési helyzet jön létre. Egyrészt a másik gépkocsiban okozott kárt kell megvizsgálni, amiért minden esetben helyt kell állnia a kötelező biztosítónak. Több balesetről is hallottunk már, ahol megpróbálták ezt kikerülni, eltussolni, de tartsunk ki az igazunk mellett, ne engedjük, hogy eltántorítsanak bennünket. Emellett a legtöbb esetben az autó tulajdonosa is kárt szenved, amiért pedig az utas a felelős, ezt neki kell rendeznie. A vezetőnek komoly felelőssége van abban, hogy kontrollálja utasa kiszállását, azaz megbizonyosodjon arról, hogy nincs veszélyhelyzet, illetve megakadályozza azt, amennyiben a forgalom miatt problémát okozhat a művelet. Ellenőrizni kell, hogy milyenek a körülmények, erről minden esetben a visszapillantó tükrök segítsége mellett körbenézéssel lehet és kell meggyőződni.

 

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat