Az öt legjobb természetes autóillatosító

Nem áruluk el nagy titkot, öt olyan növényt mutatunk be, amit csak be kell tenned az autódba, és kellemes illatot érzel majd hosszú ideig. Így elfelejtheted a vegyszerezett, 100 százalékosan ipari termékeket. Nem leszünk bonyolultak, de lehet, hogy ezek a megoldások még nem jutottak eszedbe.

Rozmaring és levendula

Rögtön a személyes kedvenceinkkel kezdünk. A rozmaring nem csak a konyhában lehet az egyik legdominánsabb fűszer, az autóba rakva is kifejti masszív hatását. A földbe ásva is kipusztíthatatlan növénynek számít, de ha leszeded, akkor is sokáig megőrzi remek illatát. Az intenzív illat akkor is érződik a hátul ülők számára, ha a légrácsba tuszkolod a sofőr ülése mellett. Rendkívül jó hatása van az idegekre, egy dugóban ülve vedd ki a helyéről, tedd közelebb az orrodhoz. Meg fogsz lepődni, hogy már nem is lesz kedved kiszállni, és kötözködni a percek óta mögötted dudálóval. A levendula hatását tekintve kísértetiesen hasonlít a rozmaringhoz: nyugtatja az idegeket, oldja a stresszt, szóval jót tesz a sofőrnek. A levendula beszerzése jóval bonyolultabb, mint a rozmaringé. Június-július környékén virágzik, akkor szokás szüretelni is. Viszont kiváló és jópofa vászonzsákok készülnek, amibe szárított formában kerül a növényből. Akár egy-két olyat is tehetsz a kocsidba, az sokáig kitart. Nyugalom, attól nem kell tartani, hogy elalszol tőle, ennyire erőteljes hatása azért egyiknek sincs.

Olajok és szárított gyümölcsök

Ha ragaszkodsz a természetes illatokhoz, akkor érdemes kipróbálnod az illóolajos megoldásokat is. Vágj ki magadnak egy darab filcet, cseppents rá néhányat a kedvencedből, és lógasd fel a klasszikus fenyőfa helyett. Igaz, a filc miatt ugyebár nem tekinthetjük teljesen természetesnek, de legalább te készítetted, már az is valami. Hidd el, sokáig megőrzi a kedvenc illatodat, amit bármikor pótolhatsz, akár egy újjal is. A lehetőségek tárháza gyakorlatilag végtelen: az említett rozmaringon és levendulán kívül választhatsz bármit. Személyes kedvencünk az üdítően ható teafa, de sokan esküsznek a citromfűre, az eukaliptuszra. Télen érdekes megoldás lehet a borsmenta, ami még a légutaknak is jó lehet, ha kicsit közelebb veszed magadhoz. A szárított gyümölcs már a haladó szint, ha valaki a természetes illatosítókra esküszik. Leginkább narancsot vagy citromot szokás erre a célra használni. Karikára vágják, felfűzik egy madzagra, és hagyják kiszáradni őket. Mi nem esküszünk erre a módszere, de sokaknak lóg a visszapillantóján ilyen, házi készítésű illatorgia. Az ötödik, eddigi titkos módszerünk a rendszeres, alapos szellőztetés. Így megspórolsz egy kis pénzt, ráadásul mindig friss levegő járja át a kocsidat, így nem lesz szükséged semmilyen plusz illatra.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat