Az ólommentes prémium üzemanyag. Megéri-e vagy sem?

Manapság már a benzinkutakon különböző típusú üzemanyagokkal találkozunk. Ezek nemcsak minőségükben, de oktánszámukban és árukban is különböznek. Jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy a mi autónkban megéri-e a drágább, prémium változatokat tankolni.

Érdemes-e prémium üzemanyagot vásárolni?

Sokan választják a prémium ólommentes üzemanyagokat, melyek a tankolás során a legjobb választásnak számítanak, legalábbis a benzinkutak szerint. Amikor odaérünk a tankoláshoz, a benzinkúton dolgozók, gyakran ajánlják nekünk, hogy a hagyományos ólommentes üzemanyag helyett, válasszuk a prémium minőségűt. Ez kissé többe kerül, mint az átlagos üzemanyag, viszont az ajánlás mellé, számos előnyeit is felemlítik, mivel jó azzal is tisztában lenni, hogy mit is kapunk a pénzünkért, ha már többet kell otthagynunk a kasszánál literenként. A drágább üzemanyag használattal állítólag csökkenthetünk a jármű fogyasztásán, tisztább üzemeletetést, jobb motorműködést eredményezhetünk. Ezen felül nagymértékben hozzájárulhatunk a lerakódások kialakulásának elkerüléséhez, valamint még a motor teljesítményén is nagymértékben növelhetünk. Mindezekkel együtt jár az is, hogy a motor élettartamának hosszabbítását is segíthetjük. Viszont sokszor úgy tartják, hogy a prémium üzemanyagra kiadott pénz, teljesen feleslegesnek számít. Miért? Mivel az autókat úgy tervezték, hogy tűrjék az alacsonyabb oktánszámú üzemanyagokat, ezért nincs arra szükség, hogy extra pénzt fizessünk a prémium minőségűre.

Mely járműveknél fejti ki a prémium üzemanyag az előnyeit?

A prémium minőségű üzemanyagok előnyei csakis azoknál a járműveknél váltják ki hatékonyságukat, melyeknél a gyártó a magasabb oktánszámú benzin szükségességét írja elő. Azoknál a motoroknál, ahol nincs szükség a magasabb oktánszámra, a kopogásérzékeléssel átsiklanak ezeken az előnyökön, mint a motor teljesítményének növelése, a motor tisztán tartása, valamint az üzemanyag fogyasztás csökkenése sem fog létrejönni. Az ilyen járműveknél a prémiumok csak úgy tudják kinyilvánítani az előnyüket, ha kifejezetten úgy lettek tervezve, hogy prémium ólommentes üzemanyaggal működjenek. Ezt a gyártó előírja, és ilyenkor semmiképp se vásároljunk, normál ólommentes üzemanyagot, hisz ezzel a motorban is kárt tehetünk, illetve csökkenthetünk annak teljesítményén. Vannak olyan esetek, amikor egyes autónknál a prémium ólommentes üzemanyag válik szükségessé. Ebben az esetben valószínűleg megnőtt a tömörítési arány a motornál, ami legtöbbször a turbófeltöltős járműben fordul elő.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat