Az olajszivárgás hatékony megszüntetése autóknál

A motorolaj szivárgását, minél rövidebb idő alatt meg kell szüntetni, hisz az olaj hiánya kárt tehet a motor alkatrészeiben, ez mellett, anyagilag is nagy pazarlásnak számít, a folyamatos utánatöltögetés.

A motorolaj szivárgásának okai

Az olajszivárgás nagyon bosszantó lehet. Ezt a problémát könnyedén észrevehetjük, mivel ez kisebb foltokat hagy az autó alatt, ha az nincs mozgásban. A probléma megoldásához először is meg kell találni a hibaforrást. Ezután már mi magunk is meg tudjuk oldani, ha kisebb a baj, nem igényel különösebb szaktudást. A munkálathoz szükségünk lesz csavarhúzóra, kulcsokra vagy dugókulcs készletre, és autó emelőre, esetleg olajteknő tömítésre és olajszűrőre. A munkálatot kezdjük azzal, hogy a kocsit az emelő segítségével felemeljük. Az emelőt az autó alján, biztos helyre kell tenni, ahol a lehető legerősebb, hogy a jármű súlyát biztonságosan a levegőben tudja tartani. Ezután hozzáfoghatunk a szivárgás helyének megtalálásához. Ellenőrizzük az olajteknőt és a leengedő csavart, hisz nagy valószínűséggel ezek felelnek a szivárgásért. A WD-40 spray, illetve más kenőanyag használatával, könnyíthetünk a munkán, mivel ezzel még az apróbb repedésekre is rátalálhatunk. Amennyiben felvittük a kenőanyagot és buborékokat észlelnénk, már meg is van a hiba forrása. Ilyenkor valószínűleg a leeresztő cső van megrepedve, melyet ki kell cserélni. Ha mégsem, ellenőrizzük az olajszűrőt, lehetséges, hogy nincs jól rögzítve és ez szivárog. Amennyiben valóban itt van a baj, töröljük át, és húzzuk meg. Hogyha ez nem lehetséges, cseréljük ki a szűrőt és az olajat.

A motorolaj szivárgásának kijavítása

Ha a leeresztő csavar és az olajszűrő is rendben van, akkor szerelje le az olajteknőt és ellenőrizze rajta a tömítést, hisz a sérült, illetve megrepedt tömítés az egyik gyakori oka az olajszivárgásnak. A tömítés eltávolításához, engedje le az olajat, és végezzen alapos ellenőrzést, mivel lehet a szivárgást csak apróbb repedések okozzák. A csavarok megerősítéséhez, használja a csavarkulcsait. A javítások, illetve az ellenőrzés befejezésével, amikor már nem vesz észre semmilyen szivárgást, indítsa el a motort, és újból ellenőrizze, hogy nem hagy-e nyomokat az aszfalton, illetve nem szivárog-e még valahol. A motort járassa úgy öt percig. Ha mindent rendbe talált, vissza leengedheti a járművet. Az olajszivárgást feltétlenül ki kell javítani. Ennek az ideje attól függ, hogy mekkora mértékű a szivárgás. Ezt lehet nem is vesszük észre már az elejétől fogva, mivel sokan nem ellenőrzik a motorolaj szintjét. Ha az olaj kilenc, vagy annál több napig is szivárog, akkor mindenképp hozzá kell kezdeni a probléma megoldásához. Amennyiben a szivárgás kevesebb, mint egy liter egy héten, akkor még egy-két hetet várhatunk vele. Ez még nem olyan súlyos veszteség sem anyagilag, se nem keletkeznek hatalmas károk a motorban.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat