Biztonságos autóvezetés hóesésben

Az autó vezetése jó időben, esőben, ködben és havas időszakban is nagyon eltérő. Bár lehet, hogy nagy hóban csak évente egyszer kell hajtanunk, de mégis jó, ha tisztában vagyunk pár dologgal.

Hóesés esetén, milyen teendői vannak az autótulajdonosoknak?

A téli időszakban sok gondot okozhat a hó, főleg, ha nehezen járhatóvá teszi az utakat. Először is nagy hóesésben, ha nem muszáj, ne induljunk el. Ezzel megelőzhetjük a bajt, hogy baleset érjen bennünket, és gondoljunk arra is, hogy a mentőszolgálatok sem tudják rossz időben végezni a dolgukat megfelelően. Ha mégis elindulnánk, pár fontos szempontot sose hagyjunk ki. Figyelnünk kell nagyon a fékezésre, a gyorsulásra, a veszélyes helyzetek nyugodt kezelésére, valamint a többi közlekedőre. Az első és nagyon fontos dolgot, még indulás előtt kell elvégezni, ez pedig, hogy mindenképp tisztítsuk meg az autónkat a hótól. Ezt nemcsak a szélvédőről kell eltávolítani, de még az autó tetejéről is, mivel ha hirtelen fékeznénk, lehetséges, hogy mind a szélvédőre fog csúszni, és nem tudunk majd kilátni. Ez mellett mindenképp ellenőrizzük át a lámpákat, hogy esetleg nem fedi-e hó, illetve jég, ezzel biztosíthatjuk, hogy a rossz látási körülmények közt is, láthatóak maradjunk a többi úthasználó számára. A szélvédőről a ráfagyott havat, langyos vízzel feloldhatjuk, de ne használjunk sohase forrót, mivel ezzel megrepedhet az üveg. Előfordulhat az is, hogy a zár befagy, amit a kulcs felmelegítésével, illetve meleg vízzel tudunk megoldani. Ha az adott jármű rendelkezik automatikus esőérzékelővel, győződjünk meg róla, még az indítás előtt, hogy ez kivan-e kapcsolva, mivel a havat csapadékként érzékelheti, és automatikusan hozzákezd az ablaktörléshez. Sokszor az ablaktörlő le van fagyva és így a hirtelen indítással, tönkremehet az ablaktörlő biztosítéka.

Mire figyeljünk vezetés közben?

Miután már teljesen megtisztítottuk az autónkat és készen állunk az utazásra, mindenképp óvatosan induljunk el. Ne akarjunk gyorsan nagy sebességet elérni, ezzel nagyon vigyázzunk, mivel még a második fokozatban is előfordulhat, hogy a kerekek kipörögnek. Bár a kipörgés az automata sebességváltós járműveknél nem következik be, ha bekapcsoljuk a sebességváltón a hó beállítást, ami segít, hogy a kerék kipörgése nélkül indulhasson el a jármű. A forgalomban fordítsunk figyelmet arra, hogy mindig elegendő helyet hagyjunk az előttünk lévő autónak. Ez a távolság legyen sokkal nagyobb, mint a normál körülmények között. Forduláskor ne menjünk nagy sebességgel, és ne csináljunk semmilyen hirtelen mozdulatokat. Óvatosan bánjunk a kormánnyal, a gázzal és a fékkel is. Ha a jármű elkezd csúszni, ne fékezzünk és a kezünket se vegyük le a kormányról, hanem a lábunkat engedjük fel a gázpedálról, valamint próbáljuk egyenesbe hozni a járművet.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat