Az autófűtés gyakori meghibásodási okai

Most, hogy beértünk a télbe, sokaknál merül fel problémaként, hogy nem fűt rendesen az autó. Sajnos viszonylag sok mindentől kialakulhat a gond, így nem lehet egyből 100% biztos választ adni a hibaforrásra.

A fűtés mikéntje

Ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani a fűtéshiba jellegét, tudnunk kell, hogyan melegszik fel az utastér. A hűtőfolyadék az egyik kulcseleme a fűtésnek, ez veszi fel a motorműködésből leadódó fölösleges hőt. A folyadék zárt rendszerben történő keringtetéséért a vízpumpa felelős. A fűtés-hűtés rendszert két fő részre bonthatjuk, melyeket a termosztát választ szét. A termosztát az adott hőmérséklettől függően nyit vagy zár: alapból hideg motornál elzárja a hűtőfolyadék útvonalát. Ilyenkor nem cserélődik a vízjáratokban a folyadék, ezáltal gyorsabban tud felmelegedni a motor. Amint eléri ideális üzemi hőmérsékletét a motor, úgy a termosztát teljesen vagy csak részben kinyit, utat engedve ezáltal a motorban felmelegedett hűtőfolyadéknak. Az autó elejében található radiátorban először lehűl, majd így visszamegy a motorba, és kering tovább. Jellemzően a műszerfalba is szerelnek gyárilag egy radiátort, melyet a kisebbik körbe kapcsolnak: a fűtéscsap különíti el a rendszertől. Amint benyomjuk a fűtést, a csap egyből kinyílik, és a belső radiátorba keringő felmelegített hűtőfolyadék felmelegíti az alkatrészt. A radiátor mögé pedig egy ventilátort raknak, ezt tudjuk szabályozni a középkonzolon található kapcsolóval.

Gyakori meghibásodási lehetőségek

A fűtés meghibásodásáért nagyon sokszor okolható a rossz termosztát. Erre adhat gyanút, ha sok idő eltelik, mire a hűtőfolyadék üzemi hőmérsékletre melegszik, netán ha vezetés közben visszahűl. Abban az esetben, ha a hűtőfolyadék hőmérséklet jelzője nem áll meg középállásban a műszerfalon, akkor feltehetőleg az a gond, hogy nem nyit ki a termosztát. Ilyenkor is meg kell vizsgáltatni az alkatrészt, szükség esetén pedig cseréltetni. Nem túl bonyolult műveletről van szó, bármely szervizben elvégzik a termosztát cserét: csupán csak le kell engedni a hűtőfolyadékot a rendszerből, leszedni róla a vízcsövet, majd a rögzítőcsavarok lecsavarása után leszedni a tömítésmaradványokat a blokkról. A termosztát cserével egyidejűleg az alkatrész és a hengerfej közti tömítést is cserélni szokták.

Persze nem feltétlen a termosztát a hibás a gyenge fűtésért. Amikor túl alacsonyra kerül a hűtőfolyadék szint, netán levegőssé válik a hűtőrendszer, akkor is tapasztalhatunk olyan tüneteket, mint a rossz termosztátnál. A rendszer belevegősödését magunk is leellenőrizhetjük: ha bugyogást hallasz a kesztyűtartó alól, akkor szinte biztos, hogy levegő került a rendszerbe. A légtelenítés orvosolhatja a problémát ebben az esetben.

Amennyiben elfelejtjük időben cserélni a hűtőfolyadékot, vagy gyenge minőségűt töltünk a kocsiba, akkor könnyebben eltömődhet a radiátor és a fűtés-hűtés rendszer egyéb elemei egyaránt. Ezt a hűtőfolyadék elszíneződéséből is észlelhetjük: amennyiben rozsdás színűvé, zavarossá válik, akkor eltömődött a radiátor. Ilyenkor nem elég új folyadékot tölteni a hűtőrendszerbe, ki is kell tisztíttatni azt.

Bizony a kiegyenlítő tartály kupak is lehet ludas azért, ha fázunk a kocsiban. A kupak nem csak a nyílást zárja le, hanem a benne lévő szelep segítségével tartja optimális nyomás alatt a hűtőrendszert. A szelep egy bizonyos nyomás fölött kinyit, viszont ha meghibásodik, akkor az előírtnál alacsonyabb nyomásnál, a kelleténél hamarabb nyit ki, így a hűtőfolyadék kinyomódik a kupaknál. Nyomáspróbával ezt az alkatrészt is bármikor könnyedén lehet ellenőrizni.

Szélsőségesebb esetekben a fűtés leállását a kezdeti stádiumban lévő hengerfej meghibásodás is okozhatja. Ilyenkor valószínűleg a hengerfej tömítésének átégése áll a háttérben. Ha időben észleljük a gondot, akkor bizony tetemes összegtől kíméljük meg pénztárcánkat.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat