Autóvezetés külföldön

Amennyiben egy hosszabb külföldi útra indulunk, nyilvánvalóan sok fontos intézni való szakad a nyakunkba. El kell rendezni a szabadságot, egyeztetnünk szükséges a szomszéddal, hogy figyeljen a házunkra, útvonal- és programtervet kell készítenünk, továbbá nem árt, ha a leendő szálláshelyünkről is gondoskodunk. Ez mind nagyon fontos, azonban autónk műszaki állapotának felméréséről se feledkezzünk meg!

Néhány jó tanács

Az első és legfontosabb a személy- és vagyonvédelem. Természetesen ezt a megkötött érvényes biztosításokkal tudjuk elintézni. Ne ezen akarjunk spórolni! Egy véletlen baleset nem csak az egész utazást tudja megkeseríteni, hanem évekre komoly anyagi költségeket róhat ránk. Sok biztosítótársaság már egy viszonylag minimális díj ellenében is komoly, egész Európára kiterjedő biztosítási csomagot nyújt. Indulás előtt mindenképp tájékozódjunk, hogy milyen kötelező felszerelések szükségesek azokban az országokban, ahol áthaladunk az autónkkal. Az elakadásjelző háromszög vagy a tartalékizzók egyes országokban kötelezők, míg más államokban csak kiegészítő felszerelésnek számítanak. Ellenőrizzük a motor állapotát, az olajszintet, az ablakmosó folyadékot és kerekek állapotát is. Lehetőség szerint vigyük el a kocsit egy autószervizbe, hiszen itthon nagy valószínűség szerint olcsóbban és egyszerűbben megoldják az esetleges problémánkat, mint külföldön. A jogosítvány és a forgalmi mellé ne felejtsük el berakni a biztosítási igazolást sem. Érdeklődjünk az országok speciális törvényeiről is. Meglepő, de Spanyolországban a szemüveges sofőröknek muszáj a kocsiban tartani egy pótszemüveget is. Amennyiben bérelt autóval utazunk, alaposan ellenőrizzük át az átvételkor, az esetleges hibákról pedig készítsünk fényképeket, nehogy később rajtunk akarjanak behajtani egy nem általunk okozott sérülést.

Vezethetünk friss jogsival külföldön?

Általános, sokszor hallható válasz, hogy csak az vezethet külföldön, akinek már két éve birtokában van a vezetői engedélye. Nos, ez nem igaz. A magyar törvények értelmében, a vezetési jogosultság első alkalommal történő megszerzésének napjától számított két évig a vezetői engedély kezdő vezetői engedélynek minősül. Ez minden járműre és vezetői engedélyre vonatkozik, nem csak a B kategóriás jogosítványokra. Azonban a tévhitekkel ellentétben akár már egynapos jogosítvánnyal is vezethetünk külföldön. Két fontos megkötés viszont fenn áll. A gépjárművezetőjének igazoltan be kell töltenie a 18. életévét, továbbá nem vontathat pótkocsit. Ez a rendelkezés, a külföldön szerzett vezetői engedélyekre is egységesen vonatkozik.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat