Autós razziákkal „támad” a NAV

A 2017-es és 2018-as esztendőben nem lankadhatott a járműalkatrész forgalmazók és autókereskedők figyelme, ugyanis ebben az időszakban több száz ellenőrzést folytattak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai. Beszédes számadat, hogy a hatóság alkalmazottai közel másfél milliárd be nem fizetett adóforintra derítettek fényt.

Idén sem lankad a hatóság figyelme

A bevezetőben olvasható adatokból kitűnik, hogy az utóbbi két évben bőven volt dolga az adóhivatal embereinek, akik a „sikereken” felbuzdúlva idén sem hagynak fel a razziákkal. Az autós szakmában dolgozóknak folyamatosan résen kell lenniük, hiszen az ellenőrök rendszeresen járják a gépjármű-kereskedők telephelyeit, továbbá a járműalkatrész forgalmazók raktárait. A most zajló ellenőrzések során leginkább azt vizsgálják, hogy az érintettek adnak-e számlát, továbbá, hogy bejelentik-e az ott foglalkozatott alkalmazottakat. Ez természetesen csak a fő irányelv, hiszen több esetben is megnézik, hogy a forgalmazott áruk eredete rendben van-e. Természetesen érdekes kérdés a termékek importja és exportja is. Amennyiben több problémát is felfedeznek a Hivatal munkatársai, könnyen előfordulhat, hogy teljes részletességgel áttekintik az adott vállalkozás adóügyleteit. Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján egyértelműen kijelenthető, hogy az elmúlt években történt ellenőrzések maximálisan indokolhatók voltak. Nagyságrendileg 800 „razziát” tartottak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai a gépjárműalkatrészek kereskedelmével foglalkozó gazdasági szereplőknél. A nyolcszáz ellenőrzés során több millió forint mulasztási bírságot róttak ki, továbbá 650 millió forint be nem fizetett adóra bukkantak. Az autókereskedelemben tekintetében még nagyobb számokról beszélhetünk, hiszen az utóbbi években lefolytatott közel 600 helyszíni ellenőrzés során 920 millió forint be nem fizetett közteherre derült fény.

A nyomozók sem unatkoznak

Vélhetően senkit nem lep meg, hogy az autókereskedelem szereplőinél tapasztalt problémák miatt sok esetben már nyomozóknak is közbe kellett lépniük, hiszen a vizsgálatok során több tucat esetben szabálysértésre vagy bűncselekményre bukkantak. Sokszor hamis járműipari alkatrészek kerültek elő és az is többször előfordult, hogy a diagnosztikai szoftvereket használták jogtalanul a vizsgált vállalkozások. Az ellenőrzések során számtalan tárgyi bizonyíték került lefoglalásra, amelyeket jelenlenleg, egy erre a célra kialakított raktárban őriznek. Az idei évre tervezett fokozott ellenőrzések miatt, vélhetően minden érintett jól teszi, ha a törvényesség útját választja.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat