A nyest meleg helyet keres, és megeszi az autót

Ha sáros lábnyomokat találunk az autón, ne a macskát szidjuk, várjuk meg, elindul-e a jármű. A rossz idő közeledtével menedéket keres a nyest, és ha nincs szerencsénk, talál is a motortérben. Ha meg már bejutott, csemegézik a kábelekből.

A természet harca a gépek ellen

A nyest egy aranyos, 40-50 centis kis menyétféle, barnás színnel, fehér mellfolttal. A legnagyobb példányok is alig nehezebbek két kilónál. Az autósok cukiságlistájára azonban soha nem fog felkerülni. Sokakat váratlanul ér, amikor visszatámad a természet – így is lehet értelmezni a nyestek tevékenységét, végül is ők voltak itt előbb. Ez azonban nem vigasztalja az autóst, aki felfedezi a sáros lábnyomokat féltett tulajdonán. Először talán a macskát szidja, de az nem tesz kárt az autóban – még csak meg sem karcolja a karosszériát. Nem úgy a nyest, amely nem csak a háztájiban tud nagy pusztítást végezni belátható idő alatt, hanem a szigetelésben, különféle kábelekben is. Élelmet, menedéket keres ez a menyétféle a hideg idő beálltával is, ugyanis egész évben aktív. Ha bejut a motortérbe, és csak vezetéket talál, hát megrágja azt, ki ne jöjjön a gyakorlatból. Autósok tapasztalata szerint estek már áldozatául nyestnek kisebb vezetékek, gyújtáskapcsoló, kábelek, a hő- és zajszigetelés és egyéb szigetelések részei. Többféle védekezési módról is olvastunk-hallottunk már: az egyetlen biztos megoldásnak a zárt garázsban való tárolás tűnik.

Wunderbaum, áramütés, „motorpáncél”

Amennyiben ez nem megoldható, az egyik legkézenfekvőbb és legegyszerűbb ötlet a nyestriasztó spray. Kapható autós szaküzletekben, webshopokban, többféle, az emberi orrnak sem kellemes illattal, de a tapasztalatok szerint nem mindenkinek válik be, azaz nem minden nyestet érdekel. Kutyatulajdonosok büdös kutyaszőrrel kísérleteznek, van, aki esküszik rá: soha a motortérbe a nyest be nem téved. Állítólag a Wunderbaum szaghatását sem szeretik, de ezzel vagyunk így emberek is páran. Lehet próbálkozni ultrahangos riasztóval is, de annak meg a kritikusai szerint megszokják a hangját. Az áramütést viszont biztos nem szokják meg – ezért találták ki a nagyfeszültségű riasztót, és e két utóbbit kombinálják is. Ha garázs nincs, és biztosra akarunk menni, meg kell próbálni mindent az égvilágon bevonatni fémmel, amit csak elrághatna. Egyszerűbb a teljes motortérre borítást rakatni – az autószervizekben, alkatrész-üzletekben erre is tudnak megoldást. Jobban járunk a „motorpáncéllal”, mint a nyestkárral. Jó tudni, hogy a casco alapesetben nem fizet nyest- és rágcsálókár után, csak kiegészítő biztosítással.

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat