A nagy para – téves üzemanyag az autónkban

Megeshet, hogy nem csak a legrosszabb rémálmainkban fordul elő a rettenetes eset: helytelen üzemanyagot töltünk szeretett autónkba. De mi történik ilyenkor? Jogos a félelmünk vagy könnyedén orvosolható ez a nem mindennapi probléma? Ennek a kérdéskörnek jártunk utána.

Sokakkal megesik

Először is nyugodjunk meg, nem mi vagyunk az egyetlenek, akikkel előfordul ez az apró malőr. Egy angliai felmérés szerint a szigetországban minden hetedik autós elkövette már ezt a hibát. Érdekes lehet az is, hogy a férfiak átlagban kétszer annyiszor tankolnak „félre”, mint a nők. A kimutatás alapján azonban a rendőrök – itt arra nem tértek ki, hogy a férfiak vagy a nők – állnak a képzeletbeli dobogó legfelső fokán. Ahhoz, hogy értsük, mi történik ilyen esetben az autónkkal, érdemes tudni a különböző üzemanyagokkal működő járművek gyújtáselméletét. A két üzemanyagtípus közötti legnagyobb különbség az, hogy a benzin gyulladáspontja jóval alacsonyabb, mint a dízelé. Amíg a benzinmotorok esetében egy szikra segítségével robbanás által kel életre autónk, addig a gázolajos működésre tervezett konstrukció a levegőt sűríti össze annyira, hogy a befecskendezett üzemanyag spontán gyullad meg és ég el.

Mi a teendő, ha megtörténik a baj?

Dízel üzemanyagot általában nehezebb benzines autókba tölteni, hiszen a kutakon található pisztoly csőátmérője jóval nagyobb. Ha mégis megtörténik a baj, és még időben észrevesszük, akkor a lehető leggyorsabban álljunk félre, és állítsuk le a motort. Az elégett gázolaj részecskéi könnyen kárt tehetnek a gyújtógyertyákban, ami gyújtáskimaradást okozhat, az autónk erősen füstölve adhatja tudtunkra, az üzemanyag hibás. Dízelüzemű gépjármű benzinnel való tankolása esetén tudnunk kell, hogy a motorban a benzin oldószerként hat, és teljesen megölheti az üzemanyag-pumpánkat, valamint az érzékeny befecskendező-rendszert. Bármelyik eset is áll fenn, a lehető leggyorsabban ajánlott a tévesen töltött üzemanyag teljes leeresztése, és a helyes folyadék pótlása. Egy – szintén angliai – kutatás alapján kiderül, hogy nem feltétlen okozott a hibásan hozzáadott üzemanyag károkat a motorban, ha azt a lehető leggyorsabban lecserélték. Ahogy a félretöltött nafta kikerült az üzemanyagtartályból, és újra a rendeltetésnek megfelelő vette át a helyét, a gépjárművek működése általában teljesen helyreállt. Azonban minél tovább üzemelt az adott jármű a helytelen adalékkal, annál nagyobb volt az esélye a komolyabb károsodásoknak. Mindig figyeljünk tehát arra, milyen üzemanyaggal látjuk el autónkat, így elkerülhetünk egy esetleges nagyobb javítási költséget!

A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Adatvédelmi szabályzat